Hagi aşteaptă de la hotelul Iaki din Mamaia încasări de 2,1 mil. euro în sezonul de vară, în creştere cu 10%

Autor: Mirabela Tiron 25.06.2012

Vara aceasta se anunţă mai bună pentru hotelul Iaki din Mamaia deţinut de fostul căpitan al naţionalei de fotbal a României Gheorghe Hagi, care aşteaptă venituri în creştere cu circa 10% faţă de perioada similară a anului trecut.

Hotelul de patru stele cu o capacitate de 122 de camere a avut un grad de ocupare mediu de 74% de la începutul lunii iunie până în prezent, după ce în mai bifa un grad de ocupare de 63%, iar în aprilie de 62%.

"În iunie veniturile din activităţi principale vor aduce 220.000 de euro, după ce în mai au adus 195.000 de euro, iar în aprilie 160.000 de euro", a declarat Anca Nedea, directorul general al hotelului Iaki.

Dacă în perioada mai-septembrie a anului trecut, hotelul lui Hagi a avut încasări de 8,3 milioane de lei (1,9 mil. euro), anul acesta sunt estimate venituri mai mari, de 9,1 milioane de lei (2,1 mi­lioane de euro), potrivit directorului general al hotelului.

Ploile au anulat rezervări în mai

"Luna mai ar fi însemnat o depăşire de 8% faţă de buget. Din păcate însă, deşi segmentul de conferinţe «şi-a făcut treaba», am avut foarte multe anulări pe weekend din cauza ploilor abundente", a mai declarat Anca Nedea, cea care a preluat conducerea hotelului din Mamaia în februarie 2010.

Hotelul Iaki are mai multe contracte cu tour-operatori străini, dar şi cu agenţiile de turism de pe piaţă pentru a atrage mai mulţi clienţi. Hotelul este prezent şi pe sistemele de vânzări online. Strategia implică urmă­rirea zilnică a tuturor canalelor de vânzări pentru a reacţiona cât mai repede la ce se întâmplă.

Administrează 11.000 mp de plajă

Compania fos­tului fotbalist Gheorghe Hagi, care activează sub numele Hagi Sport, a câştigat o licitaţie pentru administrarea unei plaje de 8.500 de metri pătraţi în Mamaia pentru hotelul Iaki. Hagi Sport, în asociere cu firma Romned Port Operator, a mai luat în administrare o plajă de 2.674 de metri într-un alt sector din Mamaia.

În 2009 hotelul fostului fotbalist Gheorghe Hagi a fost modernizat în urma unei in­ves­tiţii de 5,5 milioane de euro, sumă alo­cată pentru dez­vol­tarea a 24 de ca­mere, a unui restau­rant de 270 de locuri, pre­cum şi renovării eta­je­lor şi decora­ţiunilor interioare. Capacitatea totală de cazare în hotelurile din staţiunea Mamaia este de 20.600 de locuri, potrivit Asociaţiei de Promovare a Litoralului Românesc.

Anul trecut au fost pe litoral 1,3 milioane de români, iar anul acesta Asociaţia Agenţiilor de Turism aşteaptă o creştere cu peste 10% a numărului de turişti.

Cei mai mulţi turişti care ajung pe litoral sunt români, numărul străinilor fiind nesemnificativ.

Printre foştii fotbalişti care mai au afaceri în industria ospitalităţii, pe lângă Gheorghe Hagi, se numără Adrian Ilie, cel care deţine hotelul Ruia din Poiana Braşov, dar şi Gică Popescu, care plănuieşte să construiască un hotel de patru stele în Capitală, ce va fi afiliat lanţului Marriott. Investiţia este estimată la 20 de milioane de euro.