Lituanienii au deschis după şase ani şi investiţii de 12 milioane de euro hotelul Europa Royale din Piaţa Unirii

Autor: Mirabela Tiron 26.06.2012

Lituanienii de la Europa Group, dezvoltatorul hotelului de patru stele Europa Royale din zona Unirii din Bucureşti, au finalizat proiectul de 12 mil. euro la circa şase ani de la achiziţia clădirii istorice situate lângă Hanul lui Manuc.

Proprietarii hotelului aşteaptă venituri de 1,2 milioane de euro în primul an de funcţionare al hotelului, deschis în luna mai după mai multe amânări.

"Ne aşteptăm ca circa 85% din veniturile totale ale hotelului să fie aduse de cazare, iar restul de conferinţe şi evenimente. Mizăm pe zona în care este amplasat hotelul, care va atrage atât clienţi care vin în Bucureşti în interes de business, cât şi pe cei de leisure (vacanţe - n. red.)", a declarat Andreea Rada, marketing manager al hotelului Europa Royale.

Clădirea istorică în care operează hotelul de lângă Hanul lui Manuc are cinci etaje în care au fost amenajate 92 de camere, un restaurant şi două săli de conferinţe, cu o capacitate de 70 de locuri fiecare. În prezent în hotel lucrează 40 de angajaţi, cei mai mulţi cu experienţă în alte unităţi hoteliere din Capitală.

Finalizarea construcţiei unităţii hoteliere de patru stele a fost amânată de mai multe ori. Iniţial, deschiderea hotelului era programată pentru anul trecut, însă, ca urmare a unor dificultăţi financiare, construcţia a fost blocată, iar hotelul a fost scos la vânzare de mai multe ori pentru sume diferite, în funcţie de stadiul de dezvoltare. După ce a obţinut finanţare de la Piraeus Bank, Europa Group a finalizat lucrările.

Andreea Rada, marketing manager al hotelului de patru stele. Ea are patru ani de experienţă în industria hotelierăZona Centrului Vechi al Bucu­reştiului, care a atras în ultimii ani investiţii de milioane de euro, a devenit un adevărat pol al businessurilor din turism, dat fiind vadul comercial pe care îl are.

Piaţa Unirii, considerată punctul zero al Capitalei, care a fost "cosmetizată" prin investiţii de circa 150 de milioane de euro în ultimii ani, nu este însă foarte bine acoperită de unităţi hoteliere, polul de lux pe acest segment în Bucureşti fiind reprezentat de Calea Victoriei (Radisson, Hilton, Continental, Novotel, Capşa, Capitol şi alţii).

În prezent în zona Pieţei Unirii operează hotelul Horoscop, hotelul Royal (controlat de doi oameni de afaceri din Tulcea) şi unitatea de patru stele NH (scoasă la vânzare), alături de recent deschisul hotel al lituanienilor.

Hotelul Europa Royale a fost inclus în toate sistemele importante de rezervări, printre care şi booking.com, dar şi în oferta agenţiilor de turism.

"În luna mai am înregistrat un grad de ocupare de aproximativ 55%-60%, în iunie până în prezent avem aceleaşi cifre, dar luna încă nu s-a terminat, aşa că nu ne putem pronunţa. Până în prezent am avut un procentaj egal între clienţii business şi cei leisure. Amplasarea ne ajută să avem un echilibru din acest punct de vedere", a spus ea. Tariful de rezervare al unei camere standard duble este de 90 de euro pe noapte, preţ care include şi micul dejun. Un apartament junior se rezervă cu 120 de euro, în timp ce apartamentele de lux costă 130 de euro pe noapte. Tot mobilierul este adus din Lituania şi Polonia.

Lituanienii au semnat şi contracte de închiriere pentru spaţiile comerciale. Un contract a fost încheiat cu reţeaua Drogerie Markt, care a închiriat un spaţiu de 290 de metri pătraţi de la parter unde a deschis un magazin de cosmetice şi produse de întreţinere corporală. La subsolul hotelului, pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, a fost închiriat un spaţiu pentru amenajarea unui mini-teren de golf.

Directorul general al hotelului este lituanianul Audrius Abromavicius, care anterior a condus un hotel din Vilnius din cadrul grupului. Înainte de deschidere, în noiembrie 2010, Europa Group îl numise pe poziţia de director general al hotelului pe Romică Tamaş, un executiv care a lucrat şi în cadrul grupului condus de fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă.

Brandul Royale al Europa Group mai este prezent în oraşe precum Vilnius sau Riga. Europa Group a mai dezvoltat în România complexul rezidenţial City Center Residence, o investiţie de peste 18 milioane de euro într-un ansamblu cu peste 100 de apartamente de lux situate în apropierea parcului Carol din Bucureşti. Un alt proiect din Bucureşti al companiei este Brilliant Condominium, situat în apropiere de Piaţa Victoriei.

Ce a fost interesant la reconstrucţia acestui hotel este că a fost păstrată "carcasa", adică pereţii exteriori. Aşa arăta "hotelul" în 2009.