Investitorii în soare pot respira uşuraţi: Deputaţii au votat menţinerea celor 6 certificate verzi până în 2014

Autor: Roxana Petrescu 26.06.2012

Camera Deputaţilor a votat azi modificările propuse prin ordonanţa de urgenţă 88/2011 asupra Legii 220/2008 prin care se acordă sprijinul investitorilor în energie regenerabilă, unul dintre cele mai importante aspecte fiind menţinerea sprijinului pentru producătorii de energie solară la nivelul a şase certificate verzi până în 2014.

Certificatul verde este inima sistemului de sprijin gândit de statul român pentru energia regenerabilă, valoarea acestuia fiind cuprinsă potrivit legii între 27 şi 55 de euro. Acest instrument este primit de producătorii de energie verde în contul fiecărui MWh generat. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie care sunt obligaţi să aibă anumite cote de energie verde în coşul pe care îl livrează clienţilor. Dovada îndeplinirii acestor cote este chiar numărul de certi­ficate verzi achiziţionate. Cum însă acest lucru este un cost pentru furnizori, el este transmis mai departe în facturi, astfel că întreaga schemă de sprijin cade pe umerii consumatorilor finali de energie. Tot acest cadru a fost pus la punct pentru ca România să-şi poată îndeplini ţintele care-i vin din calitatea de membru al UE privind ponderea energiei verzi în consumul anului 2020.

Cum investiţiile în energia verde sunt mai scumpe faţă de cele în energia convenţională, fără o schemă de sprijin înde­plinirea acelor obligaţii europene ar fi devenit un fel de misiune imposibilă.

Până anul trecut, producătorii de energie verde erau recompensaţi cu un singur certificat indiferent de tehnologie. Odată cu aprobarea schemei de sprijin propusă prin Legea 220/2008, numărul de certificate verzi a început să varieze în funcţie de tehnologie. La acel moment, energia solară a tras lozul cel mare pentru că fiecare MWh de energie produs în acest mod este recompensat cu 6 certificate verzi, mai mult decât orice altă formă de producere a energiei verzi. În contextul în care tehnologiile solare s-au ieftinit substanţial, intervine problema supracompensării. De altfel, recent reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au declarat că intenţia lor este de a reduce numărul de certificate începând chiar cu 2013, aceasta fiind una dintre principalele temeri pentru investitori. În ciuda supracompensării evidente, deputaţii au votat azi legea prin care sunt acordate 6 certificate verzi, cel mai apropiat termen la care poate fi redus acest ajutor fiind 1 ianuarie 2014.

“Legea mai trebuie promulgată de preşedintele României şi va fi publicată în Monitorul Oficial în curând”, a precizat Magda Ion, director de dezvoltare afaceri din cadrul Asociaţiei România a Industriei Fotovoltaice.