Turcii de la Kastamonu vor afaceri de 120 mil. € la Reghin în 2013

Autor: Laurentiu Cotu 28.06.2012

Compania Kastamonu România (fosta Prolemn) din Reghin, controlată de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia, ia în calcul pentru anul viitor o cifră de afaceri de 120 mil. euro, triplu faţă de valoarea înregistrată anul trecut.

Până la rezultatele de anul viitor compania şi-a bugetat pentru 2012 afaceri totale de 80 mil. euro, dublu faţă de anul trecut, când vânzările fabricii din Reghin au crescut cu doar 10%, la 40 mil. euro. Peste 90% din producţia fabricii Kastamonu din Reghin a mers la export anul trecut.

"Anul viitor ne aşteptăm la o triplare a cifrei de afaceri faţă de 2011, adică 120 milioane de euro, având în vedere finalizarea investiţiilor aflate în derulare - liniile de PAL şi PAL melaminat. Totodată, în perioada următoare finalizării in­vestiţiilor ponderea expor­tu­lui va scădea ca procent în cifra de afaceri, de la 90% la aproximativ 60%", a decla­rat Radu Corăbian, direc­tor de vânzări al Kasta­monu Ro­mâ­nia.

Compania va finaliza în această vară un program investiţional în valoare totală de peste 150 mil. euro într-o linie de PAL brut, două linii de melaminare şi o linie de impregnare a hârtiei, necesară în procesul de melaminare a plăcilor. Odată finalizată, investiţia va duce la o capacitate anuală de producţie pentru unitatea din Reghin de 500.000 de metri cubi de PAL brut, iar trei sferturi din această producţie va putea fi melaminată în interiorul fabricii.

Turcii şi-au planificat deja pentru anul viitor o altă in­ves­tiţie în extinderea capacităţii fabricii din Reghin cu o linie de producţie a plăcilor de tip MDF (placaj cu densitate medie).

Portofoliul de produse al Kastamonu România va include, după finalizarea investiţiilor, plăci de tip HDF pentru uşi celulare (feţe de uşi), foi de uşi, uşi cu toc, PAL brut şi PAL melaminat. Articolele vor fi fabricate pentru producătorii de uşi, dezvoltatorii imobiliari, reţelele de bricolaj, producătorii de mobilă, distribuitorii de materiale şi accesorii pentru industria mobilei.

Partenerii de afaceri ai companiei la export sunt din Franţa, Ucraina, Turcia, Bulgaria, Rusia, dar şi din alte circa 30 de ţări din Europa şi Asia. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei locale, conducerea Kastamonu mizează pe un trend stabil, cu uşoare tendinţe de revenire pe creştere.

În prima parte a anului compania a recrutat circa 150 de oameni, efectivul firmei ajungând la 800 de persoane.