Cine au fost avocaţii care au asistat bancherii de la Bank of Cyprus în dosarul manipulării pieţei de capital

Autor: Cristi Moga 28.06.2012
Georgios Christoforou şi Anastasios Isaakidis, directori în cadrul Bank of Cyprus, care alături de alte şase persoane au fost achitate săptămâna aceasta de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar privind manipularea pieţei de capital, au fost asistaţi în acest dosar de avocaţi ai firmelor Reff & Asociaţii şi Stoica şi Asociaţii.
Procurorii DIICOT au trimis în judecată în iulie 2010 opt persoane acuzate că ar fi manipulat preţul acţiunilor Băncii Transilvania prin intermediul unor tranzacţii derulate pe Bursă în 2009. Cele opt persoane sunt Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte, două rude ale lui Silaghi, cei doi bancheri ai Bank of Cyprus România şi doi brokeri.
Soluţia instanţelor în acest caz (atât la nivelul Tribunalului Bucureşti, cât şi la Curtea de Apel), confirmă alinierea interpretării date de instanţele române legislaţiei în materia pieţei de capital la directivele şi regulamentele comunitare aplicabile, precum şi la jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie şi a practicii autorităţilor de supraveghere din celelalte state membre ale UE, spun avocaţii Reff & Asociaţii.
Hotărârea Curţii de Apel este cu atât mai importantă ca precedent judiciar, dat fiind faptul că vorbim de o soluţie de achitare a inculpaţilor pe fondul cauzei, în considerarea elementelor de fapt şi de drept ale acesteia, şi nu pe aspecte procedurale, aducând astfel o contribuţie semnificativă la clarificarea interpretării şi aplicării corecte a legislaţiei pieţei de capital din România privind abuzul de piaţă.

Echipa de avocaţi a Reff & Asociaţii implicată în acest dosar i-a avut în componenţă pe Andrei Burz Pînzaru, Leontin Trifa şi Radu Străuţ.