Asigurătorii: deductibilitatea asigurărilor de sănătate private prevăzută clar în Codul fiscal este cheia continuării reformei

Autor: Sorin Pâslaru 29.06.2012

Deductibilitatea integrală a asigurărilor de sănătate private prevăzută ca atare în Codul fiscal este cheia continuării reformei în sistemul de sănătate, consideră asigurătorii de profil şi furnizorii privaţi de sănătate, în contextul în care Ministerul Sănătăţii a refăcut proiectul de lege a reformei în sănătate şi l-a lansat în dezbatere.

"Deşi este cuprinsă în noul proiect de lege şi nu are prevă­zută vreo limită, deductibilitatea asigurărilor private de sănătate nu are nicio valoare dacă nu este trecută în Codul fiscal", spune Violeta Ciurel, preşedintele companiei AXA Asigurări.

Conform noului proiect de lege, asigurările de sănătate vor fi deductibile, dar numai cele care acoperă servicii suplimentare sau complementare pachetului de bază, iar asigurătorii care vând în prezent şi opţiuni din pachetul de bază va trebui să-şi ajusteze oferta ca să se conformeze legii.

Faţă de vechiul proiect de lege, care prevedea transferul celor 4 miliarde de euro strânşi anual de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din contribuţia de 10,7% din salariul brut plătită de firme şi salariaţi către casele private de asigurări de sănătate, noul proiect îşi menţine obiectivul de implicare a asigurătorilor privaţi şi de spargere a monopolului casei, dar în etape.

Astfel, într-o primă fază va fi încurajată dezvoltarea asigurărilor private de sănătate prin deductibilitate, iar firmele care vor ajunge la 15.000 de asiguraţi vor putea vinde şi asigurări pentru pachete de bază.

Ulterior, din 2015 vor intra în funcţiune aşa-numitele societăţi mutuale de asigurări de sănătate, care va trebui să aibă minimum un milion de contribuabili. Conform proiectului, aces­te societăţi mutuale, nonprofit, vor apărea ca urmare a reorganizării caselor judeţene de asigurări de sănătate la nivel regional.

Legea ar trebui să fie aplicată de la 1 ianuarie 2015.

"Este destul de ambiguă legea în actuala formă. Este păstrat ca element central transferul fondurilor de la un buget unic către entităţi care să intre în competiţie, dar din nefericire asigurătorii sunt chemaţi să preia un risc pe

care nu ştiu să-l cuantifice", spune omul de afaceri Florin Andronescu, implicat în conducerea spitalului privat Sanador, deţinut integral de soţia sa Doris Andronescu.

Şi Florin Andronescu spune că deductibilitatea asigurărilor de sănătate este cheia. "Nu înţeleg de ce nu au făcut-o (deductibilitatea - n. red.). Este o chestiune simplă şi sunt sigur că nu are impact major asupra bugetului. Ar fi un ajutor fabulos pentru industrie, dar şi pentru oamenii care preferă să plătească din buzunar serviciile de spitalizare la furnizori privaţi. Abonamentele actuale la clinici private nu acoperă servicii de spitalizare, dar asigurările de sănătate da", a spus Florin Andronescu.

Theodor Alexandrescu, director al Alico Asigurări, spune că având în vedere că acest proiect de lege ar trebui să intre în vigoare abia din 2015 încolo, într-o primă fază introducerea deductibilităţii pentru asigurările private de sănătate va fi o măsură care va asigura dezvoltarea pieţei de profil. "Dezvoltarea până în 2015 a asigurărilor de sănătate facultative, suplimentare şi complementare va forma piaţa în vederea transferului în 2015 al fondului unic de asigurări de sănătate către companiile private de asigurări de sănătate şi noile societăţi mutuale de asigurări de sănătate, nonprofit", spune el.

Asigurătorii sunt chemaţi în acest moment să-şi formuleze un punct de vedere faţă de proiect. "Proiectul de lege este echilibrat, nu consider că este un pas înapoi faţă de varianta anterioară. Întrebarea este cât de atrăgătoare va fi această formă pentru companiile private de asigurări de viaţă pe partea de asigurări obligatorii. Încă nu ştim contribuţiile colectate, gradul de colectare, costurile reale ale sistemului. Nu există informaţii care să ne ofere o posibilitate de decizie", a mai spus Violeta Ciurel, director al AXA Asigurări.

Noul sistem de asigurări de sănătate va fi compus practic din furnizori privaţi şi de stat (cabinete medicale, clinici, spitale), asigurători şi societăţi mutuale, supraveghetori (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, o nouă Autoritate de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate).

În legătură cu această structură, Violeta Ciurel spune că cel mai important este ca oamenii, contribuabilii, să fie convinşi că este vorba de o schimbare fundamentală.

"Aceste case regionale de asigurări care se vor reorganiza ca societăţi mutuale de asigurare au deja clienţi. Întrebarea este cum vor putea companiile de asigurare să convingă oamenii că au nevoie de asigurări facultative. Va trebui făcute campanii ale Ministerului Sănătăţii. De asemenea, ar trebui lăsată libertatea de alegere a consumatorului, adică să poată cumpăra asigurarea obligatorie de la o companie şi asigurarea facultativă de la alta", spune Violeta Ciurel.

Ea insistă că doar impulsionarea asigurărilor facultative nu va forma o piaţă suficientă pentru ca firmele să fie determinate să investească. "Există estimări că doar 20% din asiguraţi sunt dispuşi să cheltuiască suplimentar pe o asigurare facultativă, iar dacă oamenii nu vor fi convinşi că este vorba de o schimbare fundamentală a sistemului, nu se vor asigura suplimentar.

Ciurel a mai menţionat că pragul maxim de 1% din contribuţii pentru cheltuieli operaţionale prevăzut în lege nu este realist, ci ar trebui acceptat un nivel de 6-7% din venituri. "Dacă se intenţionează transferul pierderilor din sistem către sistemul privat, nu va funcţiona."

Oricum, chiar şi discuţiile incită companiile şi persoanele fizice la achiziţia de asigurări de sănătate.

Carmen Radu, vicepreşedintele companiei de asigurări Eureko, a arătat recent într-o prezentare la conferinţa Uniunii Asigurătorilor că piaţa asigurărilor de sănătate s-a triplat în trimestrul I al anului 2012, până la 26 milioane de euro. În 2011 piaţa a fost de doar 44 milioane de euro, faţă de cei 400-500 de milioane de euro încasaţi din abonamente de clinicile private.

Radu a spus atunci că o deductibilitate de 400-600 de euro pe an pentru asigurările voluntare de sănătate ar atrage în următorii şase-şapte ani în sistemul de sănătate fonduri suplimentare de 400 de milioane de euro până la 1,3 miliarde de euro.