Noile modificări ale Codului fiscal intră în vigoare

Autor: Mihaela Claudia Medrega 02.07.2012

Majorarea plafonului de scutire la plata TVA, de la 35.000 de euro la 65.000 de euro, pentru microîntreprinderi şi persoane fizice autorizate (PFA), scutirea investitorilor pe piaţa de capital de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit, precum şi eliminarea limitării dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule, de 50%, sunt câteva dintre modificările Codului fiscal care intră în vigoare la începutul aceastei luni.

Până acum plafonul de scutire la plata TVA a fost de 35.000 de euro la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro), iar pragul va creşte de la 119.000 lei la 220.000 lei.

Ordonanţa de modificare a Codului fiscal prevede şi eliminarea limitării dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii economice a persoanei impozabile. Executivul a decis în primăvara anului 2009 să elimine deductibilitatea TVA, iar la finalul anului trecut a stabilit că aceste cheltuieli pot fi deductibile în proporţie de 50%. Pe de altă parte însă, în cazul celor care nu utilizează autoturismul exclusiv în scopul activităţii economice, sfera limitării deducerii TVA se extinde şi asupra leasingului, închirierii, reparaţiilor, întreţinerii şi altor cheltuieli legate de acesta.

Totodată, pentru facilitarea transferului creanţelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finanţelor a propus acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achiziţionează aceste creanţe, în vederea recuperării. Prin urmare vor fi deductibile cheltuielile cu ajustările pentru deprecierea creanţelor preluate, în limita diferenţei dintre valoarea nominală a creanţei preluate şi preţul de achiziţie al acesteia, după îndeplinirea unor condiţii specifice provizioanelor fiscale, legate de înregistrarea pe venituri a creanţelor respective, de neexistenţa unor relaţii de afiliere sau de perioada de înregistrare.

În ceea ce priveşte piaţa de capital, Guvernul a renunţat la iniţiativa de impozitare a fiecărei tranzacţii în câştig, criticată de jucătorii din piaţă, şi a decis ca impozitarea profitului să fie efectuată anual. Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual sau pierderea netă ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului trecut până în ultima zi a lunii februarie a anului curent. Investitorii vor fi scutiţi de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit.

Potrivit ordonanţei modificare a Codului Fiscal, păcura şi produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din producţie naţională sau importuri, vor fi marcate şi colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale. Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, deţinerea în afara antrepozitului fiscal şi vânzarea păcurii nemarcate. Interdicţiile nu vizează şi păcura destinată exportului sau livrată către sau de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.