Topul celor mai mari bănci din economia românească -acţionari, salariaţi, active, profituri, directori

Autor: Ciprian Botea 05.07.2012

După doi ani de pierderi uriaşe sistemul bancar a continuat să se afle în 2011 sub presiunea scăderii veniturilor din dobânzi şi comisioane şi a deteriorării portofoliilor de credite, arată a şaptea ediţie a Anuarului de Business al României publicat de Ziarul Financiar.

Provizioanele mari constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante s-au reflectat anul trecut într-o pierdere de 100 mil. euro la nivelul sistemului bancar, în condiţiile în care doar jumătate din cele 40 de instituţii de credit au raportat rezultate pozitive. Multe dintre acestea au făcut însă profituri în scădere şi nu au putut compensa pierderile uriaşe ale celeilalte jumătăţi a sistemului bancar.

Rezultatele din primele trei luni arată că sistemul bancar încă se confruntă cu presiunea provizioanelor şi a veniturilor în scădere. Profitul net din primul trimestru s-a ridicat la 31 mil. euro, fiind la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest context, multe bănci au fost nevoite să accelereze ritmul de restructurare prin închideri de sucursale şi concedieri.

Sistemul bancar s-a ajustat destul de lent la noile condiţii impuse de perioada de criză, restructurările fiind de multe ori evitate în speranţa unei reveniri rapide a economiei. Costurile au rămas în multe cazuri aceleaşi, în timp ce veniturile s-au deteriorat rapid, multe bănci ajungând la un raport cost/venit de 60-70% sau chiar mai mare. Această evoluţie a determinat şi schimbări de management: anul acesta jumătate din băncile de top zece şi-au schimbat şefii.

A şaptea ediţie a Anuarului de Business al României publicat de Ziarul Financiar cuprinde date despre cele mai importante 80 de pieţe din economie