Ca să ajungeţi pe planeta Harmony, vă trebuie Card/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 06.07.2012

Amélie Nothomb

O formă de viaţă

Editura Polirom

Traducere din limba franceză de Valentina Chiriţă. "Povestea corespondenţei dintre scriitoarea Amélie Nothomb şi soldatul american Melvin Mapple, care îi scrie din Bagdad. Treptat, relaţia epistolară îi apropie pe cei doi, scriitoarea se împrieteneşte cu soldatul obez şi fiecare înfruntă linia înşelătoare de demarcaţie dintre fantezie şi realitate. Melvin Mapple are o luptă de dus cu corpul său şi cu vinovaţia care îl asaltează, iar scriitoarea se confruntă cu problema morală a implicării fanteziste într-o realitate ce se dovedeşte a avea o faţă ascunsă. Iluzia este o formă mutantă de viaţă, iar cartea atrage atenţia asupra întrebărilor ce se nasc atunci când realizăm că judecăm şi operăm în real cu instrumentele, uneori inadecvate, ale fanteziei."

Teodor Parapiru

Medalionul

Crime Scene Publishing

Născut în 1949, autorul este profesor, jurnalist şi scriitor. A publicat până acum 25 de cărţi. Laurenţiu Ulici scria despre "Medalionul": "E povestirea elucidării circumstanţelor unui accident montan; victima e un tânăr geograf cu serioase performanţe alpiniste, cu atât moartea prin îngheţ - accesta este accidentul - apare ca un fapt inexplicabil şi absurd; psihologul Marsias Deluşor - suberb nume de detectiv -, aflat în vacanţă la cabana din preajma locului încearcă să găsească o explicaţie întâmplării, folosindu-se doar de câteva informaţii despre victimă, de imaginaţie şi de tehnica deducţiei..."

Niculae Gheran

Arta de a fi păgubaş

III. Îndărătul cortinei
Biblioteca Bucureştilor

După "Târgul Moşilor" (2008) şi "Oameni şi javre" (2010), apare acest nou volum din tetralogia memorialistică plănuită de Niculae Gheran. Născut şi crescut în Oborul Bucureştilor, Niculae Gheran este un tip sarcastic, indiscret, plătitor de poliţe - se vede din plin şi în acest nou volum. Amatorii de anecdote şi bârfe despre persoanele publice ale anilor 60 şi 70 au cu ce să se delecteze. Este epoca în care autorul a fost propulsat în funcţii administrative ceva mai înalte din domeniul cultural-artistic - prin urmare ştie ce povesteşte. Scriitori, critici literari, politruci apar şi dispar în carte doar pentru a ilustra admirabil metehnele unei epoci. Cartea abundă în scene antologice - înmormântarea lui Tudor Arghezi, teatrul jucat de Zaharia Stancu, boema bucureşteană, discuţii cu Alexandru Piru ş.a. Stilul cărţii, ca şi al precedentelor volume, e savuros, pagini întregi ar putea fi citate.

Nicholas Sparks

Miracolul

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Iordana Ferenţ, Ştefan Ferenţ. "Jeremy Marsh, ziarist la Scientific American, nu crede decât în ceea ce vede cu propriii ochi şi urmăreşte cu obstinaţie să clarifice întâmplările supranaturale, stranii şi neobişnuite. Atunci când aude că în cimitirul oraşelului Boone Creek din Carolina de Nord nişte apariţii fantomatice îi uluiesc pe locuitori, Jeremy se decide să facă lumină în acest caz. Ceea ce însă nu poate prevedea este că în micul oraş îl aşteaptă dragostea: o cheamă Lexie Darnell şi este nepoata celei considerate drept mediumul local. Jeremy se află în faţa unei alegeri dificile: să se întoarcă la viaţa pe care o ştia sau să facă ceva ce nu a mai făcut vreodată: să creadă în adevărul care există dincolo de tangibil."

Ioan Hotico

Iubire, pseudonimie şi paradox în opera lui Soeren Kierkegaard

Editura Limes

Cartea apare în colecţia "Paradigme". Patru capitole - "Excursul biografic", "Conceptul de iubire în gândirea kierkegaardinaă", "Natura discursului lui Kierkegaard", "Existenţa ca paradox" - fără nicio introducere, o punere în temă şi nicio concluzie, cu toate că filosoful despre care se scrie nu este chiar familiar publicului larg, deşi numele îi este foarte cunoscut. Tocmai de aceea considerăm că era necesar un cuvânt introductiv. Nu există, de asemenea, nicăieri vreo însemnare, cât de mică, despre autor. Aflu doar, căutând pe Google, că este un proaspăt doctor în filosofie la Baia Mare şi că l-a studiat îndeaproape pe gânditorul danez. E posibil ca textul publicat acum să fi fost, măcar parţial, lucrare de doctorat. Nu ştim.

Orson Scott Card

Navele pământului

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Antuza Genescu. Orson Scott Card (n. 1951) este un scriitor cunoscut mai ales pentru romanul Jocul lui Ender, publicat în 1985. Şi-a început cariera scriitoricească în domeniul poeziei, apoi a trecut la romane SF şi istorice. A publicat foarte mult şi, de-a lungul anilor, a folosit cel puţin şapte pseudonime. Romanul de faţă face parte din seria "Întoarcerea acasă" din care au mai apărut în româneşte, la aceeaşi editură, "Amintirea Pământului" şi "Chemarea Pământului". Seria are cinci volume. Acesta este al treilea. Eroii volumului traversează mai multe continente pentru a ajunge la navele spaţiale de pe planeta Harmony, care zac abandonate în aşteptarea unor noi zboruri interstelare.