AIPC consideră că limitarea votului în AGA SIF Muntenia nu are temei legal şi cere intervenţia CNVM

Autor: Stefan Musgociu 06.07.2012

"AIPC solicită public Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să intervină imediat pentru a opri şi sancţiona actele abuzive ale SAI Muntenia Invest, ca administrator al SIF Muntenia, prin care este îngrădită exercitarea dreptului de vot al acţionarilor SIF Muntenia (...) AIPC cere CNVM să informeze imediat SAI Muntenia Invest SA şi SIF Muntenia SA că actul de suspendare a drepturilor de vot ale unor acţionari SIF Muntenia SA, pe temeiul unei acţiuni concertate neprobate şi nejustificate legal, este un act lipsit de bază legală şi că nu poate fi aplicat în cadrul adunării generale a acţionarilor SIF Muntenia din data de 6/7 iulie 2012", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de asociaţie Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Reprezentanţii investitorilor menţionează că Muntenia Invest nu are dreptul să limiteze drepturile la vot doar pe baza unui acord de "politică comună", aşa cum a argumentat joi administratorul SIF Muntenia.

Totodată, AIPC arată că în lipsa unor documente legale care să demonstreze legătura dintre acţionari doar CNVM poate dispune suspendarea drepturilor de vot.

Muntenia Invest a anunţat joi seară că a limitat la 5% din acţiuni drepturile la vot pentru un număr de 37 de acţionari, printre aceştia numărându-se şi investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentanţilor.

Între cei 37 de acţionari cărora le-a fost limitat dreptul la vot se regăsesc omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din titluri, precum şi compania de administrare a investiţiilor East Capital şi trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING şi fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital şi societatea sa de administrare a investiţiilor.

Administratorul SIF Muntenia menţionează într-un raport transmis joi seară că dreptul la vot a fost limitat întrucât investitorii respectivi ar acţiona concertat întrucât au "o politică comună, cu sau fără legătură cu piaţa de capital", dar şi pentru că scopul asocierii lor "constă în operaţiuni aflate în legătură cu unul sau mai mulţi emitenţi (poziţii publice în legătură cu SIF-urile)".

Un alt argument este că grupurile conţin firme şi sau persoane fizice care "direct sau indirect au încheiat/intermediat tranzacţii cu instrumente financiare negociate în prealabil, în nume propriu sau prin persoane implicate cu acestea sau care derulează în mod curent tranzacţii prin entităţi controlate direct sau indirect de una dintre ele".

Muntenia Invest consideră că aceşti investitori acţionează concertat şi pentru că desemnează ca mandatari aceleaşi persoane pentru a le reprezenta voturile.

Adrian Pop, manager de portofoliu în cadrul companiei de administrare a investiţiilor East Capital şi ale cărei drepturi la vot au fost limitate, cataloghează drept abuzivă declararea concertării şi limitarea drepturilor la vot.

"Obligaţiile pe care le avem ca administratori de fonduri faţă de investitorii în fondurile noastre şi respectarea acestor obligaţii nu înseamnă în niciun caz că East Capital prin fondurile pe care le administrează acţionează concertat cu alţi acţionari insituţionali sau persoane fizice. În plus, nu îi cunoaştem pe majoritatea celor menţionati pe lista concertării drepturilor noastre de vot transmisă Bursei de Valori Bucureşti de către SIF Muntenia (...) Speram ca CNVM să ia imediat o decizie definitivă în acest sens, astfel încât drepturile noastre de vot să poată fi exprimate în totalitate atât în AGA (prrogramată pentru vineri şi sâmbătă -n.r.), cât şi în alte adunări generale la toate SIF-urile, iar asemenea decizii de concertare după bunul plac al conducerii SIF-urilor să nu se mai repete în viitor. Ne-am săturat să ne vedem drepturile de acţionar îngrădite după bunul plac al conducerii SIF-urilor", a declarat Pop pentru MEDIAFAX.

AGA de la SIF Muntenia, programată pentru vineri şi sâmbătă, se anunţă una foarte încordată, întrucât se va discuta propunerea de revocare a actualului Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor şi alegerea unuia nou. Consiliul supraveghează activitatea administratorului societăţii de investiţii financiare şi poate chiar propune acţionarilor rezilierea contractului cu acesta.

Nu mai puţin de 30 de candidaţi sunt înscrişi pentru cele 11 locuri în Consiliul Reprezentanţilor, prin­tre aceştia numărându-se şi fostul preşe­din­te al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea, Dan Pascariu, preşe­dintele UniCredit Ţiriac Bank, mai mulţi brokeri şi nouă membri din actualul Consiliu al Reprezentanţilor.

AGA de la SIF Muntenia nu s-a întrunit vineri, întrucât nu a fost îndeplinit cvorumul necesar de 50% din acţiuni.