Semnalul tras de puciul de la SIF Muntenia: „Mai devreme sau mai târziu fiecare SIF va trece prin această experienţă“

Autor: Roxana Pricop 09.07.2012

Duminică la ora 19.30, după o Adunare Generală a Acţio­narilor SIF Muntenia (SIF4) epuizantă de 33 de ore, a fost anunţat noul Consiliu al Reprezentanţilor, cel care supraveghează cum sunt administrate activele de 1,256 mld. lei ale SIF-ului de către SAI Muntenia Invest. Grupul de acţionari coagulat în jurul influentului om de afaceri Gheorghe Iaciu a reuşit să îşi impună propriii oameni în cele 11 poziţii din consiliu.

Noii membri ai consiliului sunt Marcel Gheorghe, Daniel Pandele, Gabriel Vasile, Olimpiu Blăjuţ, Răzvan Lefter, Florin Cazan, Adrian Andrici, Ştefan Gioga, Dan Sârboiu, Cristian Alexandru Ştefănescu şi Cătălin Mancaş. Adrian Andrici este singurul din fostul consiliu care a reuşit să obţină prelungirea mandatului, restul de zece fiind persoane noi, cu experienţă în brokeraj, bănci sau administrare afaceri.

Ei îi înlocuiesc în funcţie pe Marian Dinu (preşedinte), Sorin Marian Coclitu, (vicepreşedinte), Radu Teodor Bugeac, Cristi Bunu, Cătălin Doica, Gheorghe Glăman, Marian Hoinaru, Ion Lisca, Dan Pascariu şi Mircea Stelian Petrescu. Pentru conducerea SIF Muntenia au mai candidat, fără succes însă, Mircea Oancea, fostul preşedinte al Comisiei de Pensii, şi Paul Miclăuş, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pieţei de capital.

Schimbarea conducerii a fost solicitată de grupul de acţionari coagulaţi în jurul lui Iaciu, fiind motivată de faptul că averea SIF-ului nu a fost administrată eficient şi nici transparent.

Este pentru prima oară în istoria celor cinci SIF-uri când un grup de acţionari reuşeşte să schimbe conducerea, fapt care nu ar fi fost posibil fără ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capital.

"Acest eveniment va duce la îmbu­nătăţirea sentimentului investitorilor cu privire la mediul investiţional din România şi asta indiferent de schimbările ce vor avea loc la SIF Muntenia. Semnalul transmis e că piaţa de capital din România este funcţională şi reglementată în adevăratul sens al cuvântului, lucru de care foarte mulţi investitori începuseră să se îndoiască. De aceea eu consider acest eveniment ca fiind unul dintre cele mai importante petrecute pe bursa locală", a spus Adrian Tănase, directorul general al societăţii de ad­ministrare ING Investment Management care prin fondul de acţiuni ING Romanian Equity este printre cei mai mari acţionari instituţionali ai SIF Muntenia.

Tentative de răsturnare a conducerilor SIF-urilor au mai existat: cum a fost cea de la SIF Banat-Crişana din 2009, însă fără succes pentru că conducerea în frunte cu Ioan Cuzman, unul dintre cei mai longevivi şefi de SIF, le-a suspendat voturile în AGA unde ar fi trebuit să voteze revocarea conducerii pe motiv că acţionează concertat.

Acelaşi lucru a făcut şi conducerea SIF Muntenia acum, suspendând drepturile de vot până la pragul de 5% unui grup de acţionari care deţineau 17% din capitalul SIF-ului, însă CNVM a intervenit în premieră şi a spus că suspendarea nu este legală, deblocând astfel drep­turile de vot. Declanşarea acţiunii con­certate, şi implicit suspendarea drepturilor de vot, este principalul vehicul pe care îl folosesc unele conduceri de SIF-uri pentru a se pune la adăpost de acţionari.

"Sperăm ca după AGA la SIF Muntenia să nu mai auzim de cazuri de concertare abuzivă la SIF-uri şi nici de situaţii în care acţionarii să nu voteze cu toate acţiunile pe care le deţin", a spus Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Deznodământul de la AGA SIF Muntenia, unde au fost prezenţi 32,6% din acţionari, cvorum record pentru societate, iar conducerea a fost schimbată de un grup cu o participaţie mai mică de 20% din capital, schimbă radical situaţia tuturor SIF-urilor, unele dintre ele rămase în istorie mai mult prin conflictele cu acţionarii nemulţumiţi.

Întrebarea care se ridică este dacă acţionarii vor încerca să schimbe conducerile şi la celelalte patru SIF-uri? Mai ales că anul viitor expiră mandatele administratorilor la SIF Banat-Crişana (simbol bursier SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5).

"Mai devreme sau mai târziu cred că fiecare SIF va trece prin această experienţă cu schimbări mai mult sau mai puţin radicale", a afirmat Tănase de la ING IM.

Ridicare pragului de deţinere la 5% din capital a permis investitorilor de pe bursă să acumuleze pachete importante de acţiuni la SIF-uri la discount de 50% comparativ cu valoarea activelor din portofoliu. La SIF Muntenia, Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, a investit circa 30 mil.lei pentru a prelua 5% din acţiunile SIF-ului. La SIF Banat este prezent omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, şeful grupului Romenergo şi care recent a fost numit vicepreşedinte la SIF. Grupul Romenergo, la care acesta este acţionar, a preluat la începutul anului un pachet de 5% din acţiunile SIF Banat.

Ioan Cuzman este de peste 18 ani la conducere, reuşind să-şi menţină influenţa şi datorită conexiunilor politice care i-au oferit pârghii legale pentru a administra în continuare activele de sute de milioane de euro ale SIF-ului.

La SIF Moldova, un puternic om de afaceri prezent în acţionariat este Mihai Rotaru, cel care controlează firma de construcţii Rotary Construcţii, potrivit unor surse din piaţă.

"Nu cred că cele cinci SIF-uri sunt la fel, nici din perspectiva activelor administrate, a acţionariatului şi nici din perspectiva strategiei investiţionale, astfel că nu cred că situaţia poate fi comparată. Lipsa deschiderii şi transparenţei din partea managementului alături de lipsa unei strategii de investiţii multianuale ridică suspiciuni în rândul acţionarilor", a spus Costel Ceocea, preşe­dintele SIF Moldova.

SIF Moldova s-a desprins de plutonul SIF-urilor prin deschiderea către acţionari şi transparenţa cu care şi-a prezentat strategia de investiţii, fiind printre cele mai reformiste din rândul SIF-urilor. Mai mult, anul trecut SIF Moldova a fost singura SIF care a susţinut listarea BCR la bursă în timp ce restul au susţinut vânzarea pachetului de acţiuni deţinut către acţionarul majoritar Erste Bank.

La SIF Transilvania, Constantin Frăţilă, fost arbitru, este printre cei mai puternici acţionari, cu 2% din capital.

"Ceea ce s-a întâmplat la SIF Muntenia arată că piaţa de capital intră în normalitate şi că acţionarii sunt cei care decid politica de investiţii pentru o companie, şi nu conducătorii singuri. Voi cere conducerii SIF Transilvania să convoace AGA pentru a închide reprezen­tanţele din teritoriu care nu au obiect de activitate şi pentru a solicita un audit cu privire la dividendele nedistribuite în ultimii ani", a spus Constantin Frăţilă.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF1, Mihai Fercală, preşedintele SIF3, şi nici Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5, nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Un investitor important în acţiunile SIF Oltenia este omul de afaceri Florin Pogonaru, mai ales prin intermediul firmei Prodplast Bucureşti, la care este principal acţionar.

După schimbarea conducerii este im­portant ce anume se va întâmpla de acum înainte cu SIF Muntenia şi cum va reuşi să îşi impună punctul de vedere noua conducere, având în vedere că nu consiliul, ci SAI Muntenia Invest este administratorul activelor. Consiliul are însă puterea de a schimba şi renegocia condiţiile contractului de ad­ministrare semnat cu SAI Muntenia Invest. Gabriel Filimon este directorul executiv al SAI Muntenia şi unul dintre cei mai longevivi şi mai influenţi oameni din interiorul SIF-ului.

"Alegerea unui nou consiliu este un eveniment important în activitatea SIF Mun­tenia, ce poate marca o schimbare de direcţie în politica de administrare în perioada ur­mătoare", a declarat Gabriel Filimon într-un comunicat de presă, adăugând că "suntem încre­zători într-o relaţie bazată pe criterii profesionale cu noii reprezentanţi ai acţio­narilor."

"Aşteptările pieţei sunt ca noii repre­zentanţi să reducă costurile de administrare ale SIF-ului, cifrate la 4-5 milioane de euro, aproape cât comisionul încasat de Franklin Templeton pentru administrarea Fondului Proprietatea, care dispune de active de zece ori mai mari. Pe termen mai lung, probabil vom vedea vânzări de active din portofoliul SIF-ului", a spus Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj Wood&Co.

În şedinţa de luni, acţiunile SIF-urilor, mai puţin cele ale SIF Muntenia care sunt suspendate de la tranzacţionare, au crescut cu rate cuprinse între 2,8% şi până la 5,6% pe o piaţă cu un avans de 1%.
 

Cine sunt cei 11 care reprezintă acţionarii activelor de 300 mil. euro

Noii membri ai Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor sunt Marcel Gheorghe, Daniel Pandele, Gabriel Vasile, Olimpiu Blăjuţ, Răzvan Lefter, Florin Cazan, Adrian Andrici, Ştefan Gioga, Dan Sârboiu, Cristian Alexandru Ştefănescu şi Cătălin Mancaş. Cei unsprezece îi vor reprezenta pe acţionari în relaţia cu SAI Muntenia Invest, administratorul activelor de 1,256 mld.lei (280 milioane de euro) ale SIF Muntenia. Tot ei vor fi responsabili de supravegherea administratorului.

Ei au câştigat alegerile fiind susţinuţi de grupul de acţionari coagulat în jurul influentului om de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, cel care a cerut revocarea fostei conduceri. Iaciu deţine 5% din acţiunile SIF Muntenia şi a propus schimbarea conducerii fiind nemulţumit de modul în care este administrată SIF Muntenia.

Răzvan Lefter, broker la Swiss Capital, a obţinut cele mai mult voturi din partea acţionarilor, circa 70%, urmat de Olimpiu Blăjuţ, broker la aceeaşi societate. Cei doi au reuşit să se desprindă de restul câştigătorilor şi graţie voturilor pe care le-ar fi primit din partea fondurilor de investiţii ale Franklin Templeton, acţionare la SIF4, potrivit unor surse din acţionariat. Răzvan Lefter ar fi şi favoritul pentru funcţia de preşedinte al consiliului, acest lucru urmând să se decidă la prima şedinţă a consiliului care ar putea loc în această săptămână.

Marcel Gheorghe este avocat specializat pe piaţa de capital, Daniel Pandele este asociat şi administrator Doraly Mall, firmă controlată de Iaciu. Gabriel Vasile este consultant pentru afaceri şi management. Florin Cazan şi Ştefan Gioga sunt printre cei mai vechi brokeri din piaţa de capital. Florin Cazan lucrează la Raiffeisen Capital & Investment din 2002. Gioga lucrează din 1997 la Active International, unde acum este director de tranzacţionare.

Omul de afaceri Adrian Andrici este singurul membru din fostul consiliu care a fost păstrat în funcţie. El este investitor pe piaţa de capital şi ocupă un loc în consiliul SIF-ului din 2005. Cristian Ştefănescu, fost bancher, este cel care a adus în România franciza restaurantelor Subway.

Cătălin Mancaş este investitor pe piaţa de capital, iar Dan Sârboiu lucrează pentru Romanian International Bank.