Ce măsuri disperate ia un oraş american care mai are doar 5.000 de dolari în conturi

Autor: Octavian Calei 14.07.2012

Un oraş american a ajuns în pragul falimentului când, după ce plătise salariile angajaţilor din sistemul public la sfârşitul săptămânii trecute, a rămas cu doar 5.000 de dolari în conturi, titrează Business Insider.

Scranton, al şaselea oraş după numărul de locuitori (76.089 în 2010) din statul american Pennsylvania, mai are în conturi numai 5.000 de dolari şi nu mai poate plăti salariile bugetarilor.

Angajaţii din sistemul public al oraşului Scranton sunt plătiţi cu salariul minim. Ei au primit vineri cecuri mult mai mici ca de obicei. Primarul Chris Doherty a redus salariile tuturor, inclusiv pe al său, la minimul reglementat de stat: 7,25 de dolari pe oră.

După ce şi-a plătit angajaţii vineri, oraşul mai avea numai 5.000 de dolari în conturi. Deşi au curs mulţi bani prin conturile primăriei în acea zi, n-au fost de-ajuns pentru a plăti cei 1 milion de dolari pe care-i datorează celor aproape 400 de angajaţi.

Doherty a declarat că oraşul a rămas fără bani. El vrea să mărească taxele pentru a acoperi un gol de trezorerie de 16,8 milioane de dolari. Consiliul oraşului vrea să obţină banii pe altă cale, prin împrumut.

Sindicatele pompierilor, poliţiei şi angajaţilor publici au dat oraşul în judecată. Judecătorii s-au pronunţat în favoarea sindicatelor recunoscând faptul că oraşul a încălcat legea însă primarul a argumentat că nu are de ales. În ciuda hotărârii judecătoreşti, primăria a plătit în continuare angajaţilor salariul minim. Sindicatele vor depune o plângere la tribunal în prima zi a săptămânii împotriva primarului Doherty pentru sfidarea hotărârii judecătoreşti.

"Mă străduiesc să fac tot ce pot cu fondurile limitate de care dispun. Vreau ca angajaţii să fie plătiţi. Oamenii noştri muncesc din greu, poliţia şi pompierii, dar nu am destui bani şi nu pot să-i fabric în subsol", a spus Doherty.

Publicaţia locală Scranton Times-Tribune a indicat că oraşul nu poate să se împrumute deoarece nu poate dovedi creditorilor că este în stare să le dea banii înapoi.

Primarul oraşului vrea să crească de urgenţă nivelul taxelor cu 29% şi până la 78% în următorii trei ani. Scranton este oficial în faliment.

Sindicatele cred că tăierea salariilor este o stratagemă a primarului de a forţa consiliul oraşului să adopte mărirea taxelor.

Pentru Scranton, singura soluţie este cererea insolvenţei în speranţa stopării cheltuielilor cu salariile şi beneficiile sindicatelor, scrie Business Insider. Însă regulile statului Pennsylvania interzic oraşelor să-şi declare falimentul fără aprobarea statului.

În noiembrie 2011, alt oraş din Pennsylvania - Harrisburg care îşi ceruse insolvenţa a fost refuzat de către stat. Acest lucru arată cât de stricte sunt cerinţele constituţiei SUA privind intrarea în insolvenţă a unei municipalităţi.

Managementul defectuos, salariile şi beneficiile acordate angajaţilor din sistemul public au falimentat oraşul Scranton, conclude articolul.