Contrabanda cu ţigări înfloreşte în solul recesiunii din Europa

Autor: Octavian Calei 14.07.2012

Criza economică ce bântuie zona euro de patru ani a dus la expansiunea pieţei negre a ţigaretelor, ştirbind Uniunea Europeană de venituri importante şi perfecţionând reţelele de contrabandişti, care se folosesc de metode din ce în ce mai ingenioase pentru a introduce ţigări contrafăcute pe teritoriul ţărilor europene, scrie CNBC.

Impactul pierderii veniturilor din taxe este enorm pentru Uniunea Europeană, fiind finanţată, în parte, din taxele vamale, 75% provenind de la statele membre.

"Prejudiciul adus bugetului UE se ridică la 1 miliard de euro şi este de aproape 9 miliarde de euro pentru statele membre", a declarat Jens Geier, membru al Parlamentului European, îngrijorat de volumul ridicat al ţigărilor contrafăcute care indică existenţa unor structuri importante de crimă organizată.

Dovezi clare au fost scoase la iveală din gunoaie. Anual, companiile de ţigări finanţează studii prin care sunt cercetate pachetele de ţigări aruncate la gunoi în principalele oraşe ale Uniunii Europene. Pachetele strânse sunt analizate în laboratoare pentru a determina câte sunt originale şi câte sunt contrafăcute. Unele ambalaje sunt făcute foarte meticulos, având pe ele timbre false. Pachetele sunt produse în China, Dubai sau în ţările est-europene.

Ultimele cercetări efectuate în gunoaie au arătat că piaţa neagră a atins cote alarmante. În Spania, vânzările de tutun contrafăcut au crescut cu 300%, totalizând mai mult de 4,6 miliarde de ţigarete. În regiunea Andalusia, ţigările contrafăcute deţin 20% din piaţă, arată raportul.

În Irlanda, contrabandiştii sunt competitori de temut pentru companiile de ţigări locale, deţinând 17% din piaţă.

La nivel european, piaţa neagră a ţigărilor şi-a continuat tendinţa în creştere pentru al cincilea an consecutiv, acaparând mai mult de 10% din consumul total, sau 65 de miliarde de ţigarete, potrivit raportului anual emis de către KPMG în iunie pentru Philip Morris International.

Contrabanda cu ţigări a înflorit în special în ţările în care un pachet de ţigări a depăşit preţul de 10 dolari, veniturile fiind scăzute şi taxele ridicate.

"Pe timp de criză economică, îndeosebi o criză prelungită precum cea din Europa, oamenii au venituri mai mici şi sunt interesaţi mai mult de produsele ieftine", a spus Simeon Djankov, prim viceprim-ministru şi ministru de finanţe al Bulgariei. El a menţionat că în aceste ţări, piaţa neagră a ţigaretelor s-a dublat între 2008 şi 2010.

Anchetatorii sunt de părere că în spatele contrabandiştilor se află organizaţii criminale. Contrabanda cu tutun este mai puţin avantajoasă pentru traficanţi dar este mai atractivă deoarece pedeapsa cu închisoarea este mult mai mică pentru cei prinşi.

În timp ce guvernele se frământă în legătură cu pierderea de venituri, oamenii legii sunt îngrijoraţi în legătură cu destinaţia acestor sume ce pot fi reinvestite în alte activităţi criminale.

"Multe persoane percep acest tip de fraudă ca fiind una de tip Robin Hood şi că omul de rând, care are mai puţini bani, are de câştigat. Însă aceste tranzacţii finanţează organizaţii care sunt implicate şi în alte activităţi, inclusiv contrabanda cu droguri", a argumentat Austin Rowan, responsabil şef în departamentul de contrabandă cu tutun al OLAF, biroul anti-fraudă al UE.