SIF Oltenia îl acuză pe Cătălin Chelu că a scos din Argus 2,2 mil. euro prin plăţi în avans

Autor: Adrian Cojocar 15.07.2012

Reprezentanţii SIF Oltenia au reuşit să pătrundă săptămâna trecută, pentru prima dată în ultimele nouă luni de când se războiesc cu Cătălin Chelu, în incinta societăţii Argus Constanţa folosindu-se de o somaţie a executorului judecătoresc.

Pe baza documentelor analizate la sediu, aceş­tia spun că numai în luna iunie din acest an Argus are de încasat şi a plătit în avans către firme din grupul lui Cătălin Chelu suma de 9,8 mil. lei (2,2 mil. euro).

Aceştia au publicat recent pe bursă o listă cu sumele pe care Argus le are de plătit şi de încasat faţă de nouă dintre firmele din grupul lui Cătălin Chelu, cea mai mare sumă ridicându-se la 5,2 mil. lei şi este datorată de firma Galfindand Automatizări din Galaţi.

Omul de afaceri gălăţean a respins toate acuzaţiile şi a catalogat declaraţiile reprezentanţilor SIF Oltenia drept o "intoxicare".

"Ceea ce am găsit la Argus este un dezastru. Argus Trans, firma de transport a Argus, a achiziţionat recent mobilă de la o firmă din grupul lui Chelu de 700.000 de lei. De ce a trebuit Argus să achite în avans pe data de 5 iunie, chiar în ziua în care executorul judecătoresc a comunicat somaţia de acces în societate al dom­nilor Constantin şi Voiculescu, suma de 1,2 milioane de lei către o societate controlată de Cătălin Chelu?", se întreabă retoric Anina Radu, directorul general adjunct al SIF Oltenia şi membru în consiliul de administraţie al Argus Constanţa.

Ea a precizat că "victoria" a fost una temporară pentru că societatea este ocupată în continuare de Cătălin Chelu folosindu-se, spun reprezentanţii SIF Oltenia, de o adevărată "trupă de comando", prin care gălăţeanul controlează accesul la incinta societăţii Argus. Aceştia mai spun că agenţii de pază din incinta societăţii sunt agresivi şi nu le permit să preia gestiunea companiei.

De altfel lupta pentru controlul Argus a ajuns în prezent mai mult o luptă la nivelul gărzilor de corp şi firmele specializate de pază angajate de cele două tabere.

Administratorii Argus, aleşi de SIF Oltenia, au decis de curând să rezilieze contractul cu agenţia de pază Asociaţia Detectivilor Particulari Spada Securities Guard & Escort SRL, care deşi sunt angajaţi de Argus, nu permite accesul în societate al conducerii societăţii înregistrată la Registrul Comerţului, aceasta urmând să fie înlocuită cu o altă firmă de pază. Administratorii Argus au mai decis să înlocuiască persoanele care aveau drept de semnătură pentru Argus în relaţie cu banca "în vederea protejării lichidităţilor societăţii".

Cătălin Chelu nu vrea să renunţe la controlul Argus, care anul trecut a rulat afaceri de 54 mil. euro, pentru că este cel mai mare acţionar al companiei, cu o participaţie de 43% din titlurile Argus. De cealaltă parte, SIF Oltenia, care deţine 32% din acţiuni, s-a aliat cu BCR şi cu SIF Banat-Crişana pentru a menţine controlul consiliului de administraţie. Aceştia din urmă se luptă în prezent să preia gestiunea companiei.

Sorin Panaite, preşedintele ales de Cătălin Chelu să reprezinte producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG), spune că nu a reuşit să înregistreze consiliul de administraţie la Registrul Comerţului din Constanţa pentru că acesta este "controlat" de la Bucureşti şi publică doar actele primite de la SIF Oltenia, ignorându-le pe cele care provin de la membrii aleşi de grupul lui Cătălin Chelu.

"Prin mijloace stranii persoanele care reprezintă acţionariatul SIF Oltenia au reuşit să incapaciteze sarcina ORC Constanţa şi anume aceea de a face publice hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor pentru ca acestea să fie opozabile terţilor", spune Sorin Panaite.

Oamenii lui Cătălin Chelu acuză la rândul lor reprezentanţii SIF Oltenia că au abuzat de executarea judecătorească prin care aceştia au pătruns în societate şi că au sustras documente de la sediul Argus fără acordul lor.

"La pătrunderea în sediul societăţii a lui Voiculesc Dan şi Radu Constantin nu a fost înregistrată nicio opoziţie, în schimb Radu Anina, Bobîlcă Ana şi Păuna Ioana nu aveau niciun drept să pătrundă în sediul Argus. Folosindu-se abuziv de autoritatea sa şi de organele de ordine publică, executorul judecătoresc a impus persoanelor găsite la sediul Argus să permită accesul şi altor persoane decât cele menţionate de judecător prin sentinţă. Păuna Ioana a sustras de la sediul societăţii, respectiv din biroul administrativ, dosarul privind planul de pază, fiind înregistrată de camerele video de supraveghere", a precizat Panaite.

Argus este în prezent în situaţia de a avea două consilii de administraţie alese în adunări generale diferite, unii aleşi de grupul controlat de Cătălin Chelu, iar ceilalţi de către un grup de acţionari ai Argus în frunte cu SIF Oltenia.

Dacă SIF Oltenia pare că a câştigat războiul înregistrării administratorilor la Registrul Comerţului, "pe teren" tot Cătălin Chelu controlează efectiv societatea. "Tribunalul s-a pronunţat asupra cererilor de înregistrare de la Registrul Comerţului. Hotărârile lor au fost verificate de instanţa de judecată, acesta fiind şi motivul pentru care Registrul Comer­ţului nu le-a luat în seamă", spune Anina Radu.