Georgescu, Ministerul Finanţelor: Cursul va reveni sub 4,5 lei/euro ca efect al "calmării şi clarificărilor de pe scena politică"

Autor: Claudia Medrega 16.07.2012

Evoluţia cursului de schimb, cauzată de contextul internaţional nefavorabil peste care s-a suprapus tensiunea politică internă, este conjucturală, cotaţiile monedei naţionale în raport cu euro urmând să revină sub 4,5 lei/euro ca efect al "calmării şi clarificărilor de pe scena politică, susţine Florin Georgescu, vicepremier şi ministru de finanţe.

"Evoluţia cursului de schimb îngrijorează pe oricine. Evoluţia este cauzată de contextul internaţional nefavorabil al zonei noastre. Peste condiţiile nefavorabile externe a intervenit şi tensiunea în plan politic intern, care se va calma din fericire", a declarat Georgescu la Gândul Live.

El a reamintit că nivelul cursului de schimb este stabilit de BNR pe baza tranzacţiilor de pe piaţă.

"Consider că este o evoluţie conjuncturală a cursului de schimb. Cursul va veni înapoi sub 4,5 lei/eur ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică".

Paritatea leu/euro a început să crească în ultimele săptămânii, din cauza tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor

De la începutul anului, cursul a crescut cu circa 5%, mărind factura celor trei milioane de români şi 150.000 de companii care au credite în valută şi pentru care orice creştere a cursului trebuie să facă rost de mai mulţi bani.

Vineri, cursul leu/euro anunţat vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unităţi, iar referinţa oficială pentru dolar a urcat, de asemenea, la un nou nivel record, de 3,7274 lei/dolar, evoluţia fiind influenţată de aversiunea la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România.