Ce dobândă plăteşte şeful Facebook pentru creditul pe 30 de ani cu care şi-a plătit casa de 6 mil. dolari

Autor: Radu Racu 17.07.2012

Despre fondatorul şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, se poate spune că este atât de bogat încât se împrumută pe gratis.



Fondatorul reţelei de socializare care se apropie de 1 miliard de utilizatori şi-a refinanţat recent creditul pentru casa sa de 5,95 milioane de dolari din Palo Alto, San Francisco, cu un împrumut pe 30 de ani cu rate variabile, la o dobândă de doar 1,05% pe an, scrie Bloomberg. Luând în considerare rata actuală a inflaţiei, care este de 2-3% în SUA, se poate spune că Zuckerberg s-a împrumutat gratis, afirmă Greg McBride, analist financiar la Bankrate Inc.

Zuckerberg, devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume după listarea Facebook la bursă, a optat pentru cumpărarea unei case printr-un credit pe 30 de ani pentru că dobânda este foarte atractivă. El ar fi putut lua casa cu banii jos însă a ales să investească suma respectivă, care i-ar putea aduce un randament mai bun decât dobânda pe care o plăteşte în prezent.

Conform actualului nivel al dobânzii, dacă Zuckerberg şi-ar vinde casa în viitorul apropiat ar putea lua aproximativ aceeaşi sumă pe care a dat-o acum (dacă piaţa nu mai coboară) iar costul plătit pentru cât a locuit ar fi aproape zero.

Dobânda de la creditul lui Zuckerberg este mai mică totuşi decât nivelul mediu al pieţei tocmai pentru că a optat pentru o rată variabilă. Conform Bloomberg, dobânda medie pentru un împrumut pe 30 de ani cu rate fixe este de 3,56%, iar la creditul cu rate variabile este de 2,69%. Banca lui Zuckerberg, First Republic i-a oferit totuşi o rată preferenţială, considerând că este solvabil, având în vedere că se plasează pe locul 40 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.