Piraeus Grecia vrea să intre la privatizarea ATE Bank

Autor: Razvan Voican 17.07.2012

Piraeus Bank, unul dintre cele patru mari grupuri bancare elene susţinute financiar de guvernul de la Atena, este interesat să participe la privatizarea ATE Bank (Banca Agricolă a Greciei) aflată sub controlul statului.

Piraeus a anunţat pe bursa de la Atena că a semnat un acord de confidenţialitate cu ATE Bank şi ca atare nu poate oferi date suplimentare despre această nouă tentativă de consolidare a sistemului bancar din Grecia.

Potrivit informaţiilor publicate în presa elenă, şi Eurobank şi-ar fi exprimat interesul pentru această privatizare, însă acţionarul majoritar al Bancpost nu a confirmat oficial intenţia de a depune o ofertă. Conform deciziei anunţate în urmă cu aproape un an, Eurobank ar fi trebuit să fuzioneze cu Alpha Bank, însă aceasta din urmă s-a răzgândit în urmă cu câteva luni şi a hotărât în mod unilateral să se retragă din proiect, ceea ce a determinat Eurobank să-i solicite despăgubiri.

Oricum, atât Piraeus, cât şi Eurobank ar fi interesate doar de "partea sănătoasă" din ATE Bank, statul urmând să rămână cu activele problematice.

ATE Bank România, filiala locală a băncii elene, este la vânzare de la începutul acestui an, însă potenţialii cumpărători au întârziat să apară. Vânzarea făcea parte din programul de restructurare a grupului avizat de Comisia Europeană anul trecut şi care prevede vânzarea mai multor active.

Rămâne de văzut dacă privatizarea de la Atena - care potrivit presei elene se va derula într-o manieră rapidă - va include şi subsidiara din România a ATE Bank. Aceasta a încheiat anul 2011 cu o pierdere netă de aproape 205 mil. lei (48 mil. euro), de circa 20 de ori mai mare decât rezultatul negativ înregistrat în 2010, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. În acelaşi timp, portofoliul de creanţe asupra clienţilor a scăzut anul trecut cu 27%, ajungând la 866 mil. lei (196 mil. euro).

Recent, grecii i-au cedat postul de director general lui Sergiu Manea, unul dintre veteranii sistemului bancar, care mai deţinuse această funcţie între 2007 şi 2010. O eventuală fuziune între Piraeus Bank România şi ATE Bank România nu ar produce influenţe notabile la nivelul pieţei având în vedere portofoliul redus al ATE. Anul trecut Piraeus a făcut un profit net de 42 mil. lei după datele de la Finanţe.

Conceptul de "privatizare" a părţii sănă­toase din ATE Bank este relativ având în vedere că Piraeus Bank, care şi-a exprimat oficial interesul, a primit în primăvară un ajutor de

4,7 mld. euro din partea statului pentru consolidarea capitalului în cadrul operaţiunii speciale de susţinere celor patru mari grupuri bancare elene, alături de NBG, Alpha şi Eurobank, ajutorul total însumând 18 mld. euro. De asemenea, Fondul Elen de Stabilitate Financiară a început să aibă un cuvânt de spus în deciziile băncilor finanţate. În toamnă ar urma să aibă loc un al doilea pas al programului de recapitalizare a marilor bănci elene, iar acesta s-ar putea solda cu transformarea statului în acţionar ma­joritar al unora dintre grupurile amintite.