Rusia ar putea da Ciprului ajutoare financiare în schimbul unei părţi mai mari din Bank of Cyprus. În România, ciprioţii deţin o filială şi 9% din Banca Transilvania

Ziarul Financiar 18.07.2012

Rusia a transmis autorităţilor cipriote că este pregătită să dea statului un împrumut de cinci miliarde de euro dacă acţionarilor ruşi le este permis să-şi majoreze participaţiile în Bank of Cyprus, potrivit publicaţiei Alithia, preluată de Bloomberg.

Magnatul rus Dmitry Rybolovlev, fostul proprietar al producătorului de îngrăşăminte Uralkali, a discutat cu guvernul cipriot despre majorarea participaţiei pe care o deţine la Bank of Cyprus. Astfel, cota lui Rybolovlev ar putea creşte de la 5% la aproape 10% dacă tranzacţia va fi aprobată de banca centrală.

Un oficial din ministerul rus de finanţe a declarat, sub rezerva anonimatului, că informaţiile publicate de Alithia sunt incorecte, dar a refuzat să dea mai multe detalii.

Preşedintele cipriot Demetris Christofias, supra­numit "oaia roşie" a Europei pentru afinitatea pe care o are pentru Rusia, a declarat la începutul lunii că termenii de împrumut oferiţi Ciprului de către Rusia sunt mai avantajoşi decât cei ai UE şi FMI, cu care autorităţile de la Nicosia negociază un ajutor pentru băncile aflate în dificultate.

Ciprul a obţinut deja din partea Rusiei, la sfârşitul anului trecut, un împrumut de 2,5 miliarde de euro, la dobândă scăzută, pentru 2012.

Christofias a subliniat că datorită religiei ortodoxe statul cipriot are legături culturale şi tradiţionale cu Rusia.