Holzindustrie a mai angajat 200 de oameni şi aşteaptă afaceri mai mari de la fabricile locale

Autor: Laurentiu Cotu 18.07.2012

Holzindustrie Schweighofer, afacere controlată de puternicul om de afaceri austriac Gerald Schweighofer, a recrutat de la începutul anului 200 de oameni pentru fabricile din România, ajungând în prezent la 2.300 de angajaţi. Planurile sunt de a continua campania de recrutări, astfel că până la finalul anului vor mai fi angajaţi încă 100 de oameni.

În prezent, austriecii prelucrează 2,5 milioane de metri cubi de buştean în cele patru fabrici deţinute în România, la Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti. Holzindustrie este cel mai mare jucător din industria lemnului, depăşindu-i atât pe ceilalţi concurenţi austrieci, Kronospan şi Egger, cât şi pe Romsilva, regie care administrează pădurile deţinute de stat şi care până în 2010 avea supremaţia pe această piaţă.

Afacerile Holzindustrie Schweighofer au ajuns anul trecut la aproape 1,59 mld. lei (375 mil. euro), în creştere cu 23%, arată datele de la Registrul Comerţului. Mai mult, câştigul net a fost de aproape 313 mil. lei (74 mil. euro) în 2011, în creştere cu 9% faţă de anul precedent.

"Holzindustrie Schweighofer a investit mult în ultimii ani în domeniul prelucrării ulterioare a lemnului, aspect care a condus la creşterea cantităţilor livrate pe piaţa asiatică. Prin prelucrarea ulterioară superioară am reuşit să obţinem, de asemenea, preţuri mai bune pentru produsele noastre. Şi pentru acest an ne aşteptăm la o cifră de afaceri mai mare decât cea realizată în anul precedent", a declarat pentru ZF Transilvania Emil Pop, director general al Holzindustrie Schweighofer.

Compania mizează în acest an pe o evoluţie pozitivă a pieţei japoneze, una dintre zonele importante pentru businessul Holzindustrie Schweighofer.

Compania şi-a programat în acest an investiţii într-o centrală de producţie a energiei pe bază de biomasă pentru creşterea cu 40% a producţiei de peleţi (combustibil din rumeguş şi aşchie de lemn), dar şi în creşterea producţiei de panel şi plăci de lemn masiv.

Produsele din lemn marca Schweighofer sunt comercializate în peste 60 de ţări, ponderea exportului în cifra de afaceri a companiei fiind de peste 80%.

Schweighofer a intrat pe piaţa locală odată cu construcţia, în anul 2002, a fabricii de cherestea din Sebeş. A urmat apoi, în 2007, fabrica de cherestea din Rădăuţi, doi ani mai târziu Schweighofer a achiziţionat o unitate de producţie a panourilor încleiate în Siret, iar în anul 2010 o fabrică de panele din Comăneşti.

La afacerile Holzindustrie Schweighofer se adaugă şi celelalte două firme pe care austriacul Gerald Schweighofer le operează în România, Holzindustrie Schweighofer Baco şi Holzindustrie Schweighofer Panels, cu venituri cumulate de 40 mil. euro anul trecut.

Omul de afaceri austriac mai investeşte pe piaţa locală şi în păduri, terenuri agricole, centrale de producţie a energiei pe bază de biomasă şi un hotel. Cei mai mari trei jucători privaţi din industria lemnului - Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger - au avut anul trecut afaceri cumulate de aproape 750 mil. euro.