Cărtărescu şi teama de cărţi nelocuite/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 20.07.2012

Mircea Cărtărescu

Ochiul căprui al dragostei noastre

Editura Humanitas

"În adolescenţă, ghemuit în pat, mi se-ntâmpla să citesc uneori de dimineaţă până seara, uitând să mănânc şi aproape şi să respir, pentru că paginile - pe care de fapt nici nu le mai vedeam - descriau oameni adevăraţi, nori adevăraţi, oraşe adevărate, pe când, dacă-mi ridicam privirile, nu vedeam decât jalnice umbre. Îmi dădeam seama că se înserează doar când paginile se făceau roşii ca focul, apoi cenuşii. Drama vieţii mele a început mai târziu, când în locul Cărţii am fost silit să trăiesc realitatea. Mă tem că de-acum încolo nimeni nu va mai locui în cărţi, aşa cum au făcut-o generaţia mea şi cele precedente. Şi că utopia lecturii va rămâne undeva, pe o colină îndepărtată, ca un mare labirint ruinat." Încă o carte despre creatorul Cărtărescu, cu mici texte adevărate bijuterii literare despre amintiri din copilărie şi tinereţe, portrete de prieteni scriitori, vise. O desăvârşită delectare.

Antologiile Millennium

Dincolo de noapte

12 feţe ale goticului

Millenium Books

Editor Oliviu Crâznic. La recentul Bookfest a fost lansată prima antologie românească de povestiri gotice originale, scrise special în acest scop de către 12 scriitori români, dintre care cinci sunt autori publicaţi peste graniţă şi/ sau premiaţi de către Societatea Europeană de Science-Fiction şi Fantasy, iar ceilalţi şapte sunt fie autori consacraţi, deţinători a numeroase premii literare naţionale, fie tineri autori de mare talent. Ei sunt: Ştefana Czeller (premiată Eurocon): Spălaţi de sângele fecioarelor; George Lazăr (publicat în străinătate cu The Guardian Angel): Ziditorii de biserici; Liviu Radu (premiat Eurocon): Diferite nuanţe de beznă; Narcisa Stoica: Argint Viu; Dan Doboş (premiat Eurocon, publicat în străinătate cu The Abbey): Violet; Florin Pîtea: Văgăuna bântuită; Raluca Băceanu: Fraţii de Saint-Yves; Cătălina Fometici: Sub vălul nopţii; Laura Sorin: Copiii Diavolului; Oliviu Crâznic (premiat Eurocon): Pivniţele Palatului Charron; Ana-Maria Negrilă: Ora morţii; Ciprian Mitoceanu:. Ispăşirea

Louis-Ferdinand Céline

Feerie pentru altă dată

Editura Paralela 45

Traducere din limba franceză de Irina Negrea. "Feerie pentru altă dată ar fi trebuit, în opinia autorului, să fie o nouă Călătorie la capătul nopţii, Céline sperând să reintre în graţiile publicului francez datorită acestui roman. Prima sa parte, publicată în 1952, a fost redactată în nu mai puţin de patru variante în timpul exilului danez. Feeria I apare la Editura Gallimard, cea care-i refuzase în 1932 Călătoria la capătul nopţii, însă vânzările sunt sub aşteptările editorului, dar mai ales ale scriitorului. Din acest motiv Feeria II, publicată doi ani mai târziu (1954), apare sub titlul Normance, la sugestia editorului, în speranţa că vânzările vor fi de data asta mai bune. Abia în 1993 cele două părţi ale Feeriei vor fi publicate împreună. Nu e un roman în sensul clasic al cuvântului, căci Céline îşi asumă aici rolul de «cronicar», însă redescoperi stilul celinian, cu punctele de suspensie («şi mereu trei puncte! ah! veşnicele trei puncte! iarăşi peste tot trei puncte!») ce fracturează textul şi-i dau acestuia greutatea emoţională, dar şi muzicalitatea."

Paula Cifuentes

Vremea bastarzilor

Editura RAO

Traducere din limba spaniolă de Angela Mocanu. Paula Cifuentes este o scriitoare spaniolă care a debutat la 21 de ani, în 2006, cu un roman istoric despre Cristofor Columb şi a recidivat, un an mai târziu, cu un nou roman istoric, cel de faţă. "O femeie împotriva destinului", subliniază editura. Beatriz a Portugaliei - fiica lui Pedro I şi a lui Inés de Castro - după prematura moarte a celor doi fraţi mai mari, se va afla în miezul conflictelor dintre regatele Castiliei şi Portugaliei. Va cunoaşte secretele cele mai întunecate ale unei monarhii în plină schimbare, în care dorinţa arzătoare este de a pune mâna pe putere. Dar atunci când Beatriz va accepta că este la fel precum cei din jurul ei, va reuşi să înţeleagă de ce cineva foarte apropiat încearcă să o omoare.

Michele Mari

Pink Floyd în roşu

Editura Polirom

Traducere din limba italiană de Cerasela Barbone. Prozator, poet şi critic, Michele Mari, născut în 1955, a publicat mult, romanul de faţă datând din 2010. Este"un roman experimental, în care răfuielile interne ale formaţiei Pink Floyd devin un prilej pentru redarea metaforică a unui proces de creaţie. Călătorie în lumea legendarului grup, puzzle de amintiri, mărturisiri şi istorii alternative, cartea îi oferă cititorului şansa de a afla secrete despre istoria formaţiei, de a face cunoştinţă cu cei care l‑au avut în preajmă pe Syd Barrett şi cu aceia care au avut, fie şi tangenţial, legatură cu Pink Floyd. Documentându‑se şi, în aceeaşi măsură, împletind strâns ficţiunea cu faptul istoric, autorul adună la masa rotundă a naraţiunii toate personajele în măsură să redea povestea unui mit."


Heather Davis

Uneori, sub clar de lună

Editura Leda

Este cartea a doua din seria "Nu plânge sub clar de lună", lansată în urmă cu un an. Traducere din limba engleză şi note de Laura-Georgiana Fratu. Un roman fantasy care a avut mare succes. Shelby este îndrăgostită de un băiat misterios, pe care l-a cunoscut într-o tabără de reeducare. Numai că fata nu ştie că el nu este numai fiul unui star rock, ci şi un vârcolac. Când află în cele din urmă, fata înţelege că iubirea ei o va costa mult.