Admitere facultate 2012: Trei candidaţi pe un loc la Facultatea de Farmacie din Craiova

Autor: Georgiana Stanescu 19.07.2012

Peste 600 de tineri şi-au depus dosarele la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, unde sunt scoase la concurs 668 de locuri, dintre care 357 sunt finanţate de la buget, cea mai mare concurenţă fiind la Farmacie, unde sunt deja trei candidaţi pe un loc, înscrierile încheindu-se în 23 iulie.



Potrivit secretarului şef al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Valeriu Ciotîrnoiu, înscrierile la cele patru facultăţi ale universităţii (Medicină, Medicină dentară, Farmacie şi Moaşe şi Asistenţă Medicală) au început în 16 iulie şi se vor încheia luni, 23 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Toţi candidaţii la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie vor susţine examen de admitere, indiferent dacă sunt la prima sau la a doua facultate. Concursul de admitere se va desfăşura în 25 iulie, pentru specializările: Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, iar pentru specializările Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi Moaşe şi Tehnică dentară exemenul va fi organizat în 27 iulie", a precizat Valeriu Ciotîrnoiu.

În primele patru zile de la încerea înscrierilor, şi-au depus deja dosarele aproximativ 600 de tineri, iar cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Farmacie.

"Până acum avem trei candidaţi pe loc la buget, dar ce-i drept sunt şi locuri puţine fără taxă, pentru că avem doar 30", a mai spus Ciotîrnoiu.

Tinerii spun că aleg Farmacia pentru că în Craiova îşi găsesc uşor un loc de muncă pe această specializare.

"Mi-aş dori să intru la Farmacie pentru că în fiecare an termină puţini absolvenţi la buget, nu sunt scoase la concurs mai mult de 30 de locuri, aşa că şansele să ne angajăm sunt destul de mari. În Craiova sunt multe farmacii care caută absolvenţi cu note bune, iar salariile sunt realtiv mari. Nu vreau la Medicină pentru că salariile sunt foarte mici în acest domeniu, iar şansele să ocupi un loc bun sunt şi mai mici", spune Ana Calotă, o candidată la Facultatea de Farmacie.

Concurenţa nu este foarte mică nici la Medicină, unde s-au înscris deja în primele patru zile 289 de candidaţi pentru 210 locuri la buget. Toţi tinerii au optat mai întâi pentru un loc la buget pentru că taxele de şcolarizare sunt foarte mari: 5.500 de lei pe an la Medicină şi Medicină dentară, 6.000 de lei la Farmacie şi 4.000 de lei la Moaşe şi Asistenţă Medicală. În plus, toţi candidaţii trebuie să plătească o taxă de înscriere de 100 de lei, iar cei care sunt admişi vor achita o taxă de înmatriculare de 100 de lei.

"Vreau la buget pentru că dacă o să intru la taxă nu o să rămân, prefer ca anul viitor să dau examen din nou decât să plătesc timp de şase ani câte 5.500 de lei pe an, pentru că părinţii mei nu au posibilităţi financiare, iar eu nu mă pot angaja pentru că ar însemna să nu mai vin la toate cursurile, iar la Medicină dacă nu eşti prezent nu înveţi nimic", a spus Iulia Roşulescu, o candidată la Medicină.

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova afirmă că în eventualitatea în care vor rămâne locuri neocupate va fi organizată o a doua sesiune de admitere în luna septembrie. Afişarea rezultatelor celei de-a doua sesiuni va fi făcută până în 30 septembrie 2012.

În sesiunea de admitere din luna septembrie se organizează concurs de admitere pe bază de dosar, test de limba română şi interviu pentru cetăţenii membri ai Uniunii Europene, pe locuri cu taxă.