Alba: Drumul de acces spre Muntele Găina, reparat pentru accesul participanţilor la Târgul de Fete

Autori: Szasz Jutka , Dan Lungu 19.07.2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia a intervenit în ultimele zile pentru repararea drumului de acces din comuna Avram Iancu spre Muntele Găina, zonă în care la sfârşitul săptămânii se va desfăşura Târgul de Fete.

Dumitrel a spus că drumul a fost îndreptat şi s-a pus piatră astfel încât să poată permite accesul auto al participanţilor care doresc să vină la târg.

"Accesul pe munte este în condiţii de munte. S-a lucrat în ultimele zile pentru ca drumul să fie pus la punct cât de cât şi cu siguranţă se va ajunge bine sus pe Muntele Găina", a spus Dumitrel.

Accesul pe Muntele Găina se face pe un drum judeţean asfaltat până în comuna Avram Iancu, iar de aici pe un drum pietruit în lungime de aproximativ şapte kilometri până la platoul pe care anual au loc manifestări din cadrul Târgului de Fete.

Câteva mii de persoane sunt aşteptate, sâmbătă şi duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, organizatorii pregătind concerte şi focuri de tabără.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Consiliul Judeţean Alba, Târgul de Fete de pe Muntele Găina se va desfăşura sâmbătă şi duminică şi va cuprinde concerte în aer liber de muzică populară şi etno, discotecă pentru tineri, focuri de tabără şi jocuri de artificii.

Organizatorii estimează că şi la ediţia din acest an vor participa oameni atât din judeţul Alba, cât şi din judeţele limitrofe: Bihor, Arad, Cluj şi Hunedoara.

Târgul de Fete va începe sâmbătă, când în localitatea Avram Iancu, de la poalele Muntelui Găina, va avea loc etapa finală a festivalului- concurs "Cultură pentru cultură", festival în cadrul căruia se vor întrece cele mai bune formaţii de amatori din judeţ, câştigătoare ale etapelor zonale organizate până acum.

Invitaţi speciali ai festivalului sunt Cornelia şi Lupu Rednic, iar seara va continua cu un spectacol de muzică etno susţinut de trupele Haiducii şi Rustic.

Tot sâmbătă seară, pe Muntele Găina va avea loc un program dedicat celor tineri, unde după ora 22.00 vor concerta trupele Haiducii şi Rustic, la ora 23.45 se va aprinde cel mai mare foc din Apuseni - Focul îndrăgostiţilor, iar de la ora 24.00 petrecerea va continua târziu în noapte cu focuri de artificii şi discotecă în aer liber.

Manifestările vor continua duminică pe Muntele Găina, cu o slujbă Te Deum la Crucea Iancului, iar de la ora 10.00 un alai tradiţional de nuntă din comuna Sălciua va deschide spectacolul folcloric ce îl are ca invitat special pe Ionuţ Fulea.

Potrivit organizatorilor, în cadrul spectacolului va fi transpusă scenic legenda Muntelui Găina, potrivit căreia pe munte locuia o crăiasă care avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea în faţa crăiesei primeau de la aceasta câte un ou de aur, însă nişte tineri din zonă au furat coşul cu ouă şi găina fermecată, dar au scăpat coşul cu ouă în Arieş, care de atunci străluceşte în soare, fiind plin de pulbere de aur şi au ascuns găina într-o peşteră din Roşia Montană unde, legenda spune, că şi astăzi se mai găsesc fragmente de aur din ouăle pe care le face găina.

Astfel, îndrăgostiţii care vor veni duminică pe Muntele Găina vor avea parte de un moment inedit pregătit de organizatorii târgului în cadrul căruia vor întâlni o crăiasă care, înconjurată de curteni, va sta pe tronul ei şi le va oferi brăţări cu însemnele târgului şi ouă aurite.

De asemenea, îndrăgostiţii vor fi apoi trecuţi într-un registru special denumit "Registrul Îndrăgostiţilor" şi vor primi un certificat care să le ateste dragostea.

În fiecare an, pe Muntele Găina din judeţul Alba se organizează, în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, praznicul Sfântului Ilie, cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber, intitulată Târgul de Fete.

Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba despre altceva: o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete şi băieţi, joacă, petrec, cântă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi mulţi din ei să se căsătorească. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este menţionat prima dată în anul 1816, dar se pare că este mult mai vechi.

Târgul de Fete a fost înregistrat în urmă cu câţiva ani la OSIM, ca marcă înregistrată, de către Consiliul Judeţean Alba