Copilăria unui călău/de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 27.07.2012

W. Somerset Maugham

Catalina

Editura Polirom

Ediţia a doua, revăzută. Traducere din limba engleză de Andrei Bantaş. O carte publicată în 1948 de celebrul scriitor britanic, a cărei acţiune se petrece în Spania secolului al XVI-lea. Catalina, o tânără infirmă de şaisprezece ani, este singura dintr-un orăşel care nu poate participa la Sărbătoarea Înăltării, dar are o viziune cu Sfânta Fecioară care îi destăinuie că există în oraş un om cu puterea de a vindeca. Vestea se răspândeşte ca fulgerul, apar conflictele şi controversele de ordin religios, intervine puterea Bisericii. "Ultimul roman al lui Somerset Maugham este o celebrare plină de romantism a Spaniei şi o satiră plină de sensuri adânci la adresa ignoranţei şi a absolutismului religios." (Booklist)

Gheorghe Schwartz

Cei o sută

Bastonul contelui

Editura Curtea veche

Gheorghe Schwartz, membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1976, a

publicat 29 de cărţi şi a obţinut 18 premii şi distincţii literare, printre care Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor şi Premiul pentru Excelenţă al Uniunii Scriitorilor. Din 1985, lucrează la ciclul romanesc "Cei o sută", ambiţionând una dintre cele mai ample construcţii din literatura română. Acesta este cel de-al zecelea volum al seriei. Un scriitor care gândeşte la scară monumentală şi este considerat maestrul povestirilor care ascund alte povestiri.

Octavian Soviany

Arhivele de la Monte Negro

Editura Cartea românească

"Un ofiţer ciung de o mână şi probabil bolnav de schizofrenie, o misterioasă femeie în doliu, un batrân epileptic poreclit Dostoievski, Liuba şi Nastenka, pălăria de mexican a lui Kostas Venetis, subteranele de la Monte Negro, unde se pregăteşte revoluţia mondiala... Sunt numai câteva dintre piesele unui caleidoscop coşmaresc pe parcursul căruia nu se ştie exact cine visează pe cine sau cine povesteşte pe cine. Amestec de poem oniric şi de naraţiune alegorică." Este reeditarea revizuită a "Textelor de la Monte Negro" publicată în 2003.

Dave Eggers

Opera sfâşietoare a unui geniu năucitor

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză de Adrian Buz. Dave Eggers, fost copil teribil al tinerei generaţii de scriitori americani, s-a născut la Chicago în 1970, a studiat jurnalismul, iar cartea de faţă, din 2000, este volumul său de debut, aflat între demers autobiografic şi ficţiune. Aceasta a devenit imediat un bestseller, numărându-se printre finalistele la Pulitzer Prize, în 2001, şi a fost desemnat "Cartea anului" de mai multe publicaţii americane. Unii l-au comparat pe autor cu Saliger.

Steluţa Pestrea Suciu

Străzi, oameni, case din Braşov

Editura Foton

Ceea ce a reuşit admirabil pentru Bucureşti doamna Victoria Dragu Dimitriu cu "Poveştile Doamnelor şi Domnilor din Bucureşti" face Steluţa Pestrea Suciu cu Braşovul. Un volum şi el admirabil în care reînvie istoria clădirilor, locuite de personaje care au marcat evoluţia oraşului în secolul trecut şi face o pledoarie pentru redescoperirea istoriei culturale a Braşovului, pornind de la arhitectura sa impresionantă. Steluţa Pestrea Suciu reuşeşte să atragă atenţia asupra unora dintre perlele arhitecturii braşovene. Prima parte a cărţii descrie străzi şi case din oraş, iar partea a doua oferă amănunte interesante despre viaţa unor familii celebre de braşoveni, dar şi despre vizitele făcute de diverse personalităţi la poalele Tâmpei.

Michel Folco

Doar Dumnezeu şi noi

Editura Nemira

Traducere din limba franceză de Micalea Slăvescu. Un adevărat roman de aventuri. "În 1663, la poarta mânăstirii Aveyron este găsit un prunc cu nasul tăiat. Până la vârsta adolescenţei (când îi era permis să se călugarească), preotul mânăstirii îl încredinţează familiei Coutouly, care îl creşte pe micuţul Iustinian (botezat în onoarea împăratului bizantin, copil găsit şi, de asemenea, cu nasul tăiat) ca pe propriul fiu. Iustinian se dovedeşte un adolescent politicos şi ager la minte. Însă refuză cu orice chip să devină călugar - ceea ce îi complica incă o dată viaţa. Din aventură în aventură, se trezeşte condamnat pe nedrept la douăzeci de ani de galere. Dar există totuşi o cale de scăpare... devine strămoşul uneia dintre cele mai mari linii de călai din Franţa."