Peste 95.000 hectare de culturi din judeţul Vaslui, calamitate din cauza secetei

Autor: Theodor Istrate 27.07.2012

Potrivit raportărilor făcute de către fermierii vasluieni, o treime din suprafaţa agricolă a judeţului Vaslui este compromisă din cauza lipsei de precipitaţii din cursul acestui an pe perioade îndelungate de timp.

Astfel, din cele 285.000 hectare culturi, 95.511 sunt afectate de secetă între 30 la sută şi 100 la sută, cele mai mari pagube fiind la cultura de rapiţă, în condiţiile în care nu s-a recoltat nimic de pe cele 10.171 hectare cultivate. Pagube însemnate sunt şi la grâu, având în vedere că din cele 65.000 hectare cultivate, 46.617 sunt afectate în procent de 30 la sută.

"Ţinând cont de situaţia deosebită existentă în agricultură, am transmis către toţi primarii din judeţ să constituie comisii de constatare la nivelul fiecărei comune pentru a se face o evaluare a pagubelor provocate de secetă la toţi cultivatorii, de pe fiecare unitate teritorial-administrativă. Oda tă ce vom avea aceste rapoarte, le vom putea transmite către Ministerul Agriculturi, unde, probabil, se va lua o hotărâre de acordare a unor despăgubiri”, a declarat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga.

Din cele 95.511 hectare de culturi raportate ca fiind afectate de secetă, 77.388 hectare sunt asigurate împotriva calamităţilor naturale, ceea ce ar putea ajuta fermierii în obţinerea de despăgubiri. Asta în condiţiile în care Guvernul va da o hotărâre prin care judeţul Vaslui să fie declarat oficial zonă calamitată.