În Delta Dunării vin de zece ori mai puţini turişti decât în deltele din Franţa şi Italia

Autor: Mirabela Tiron 30.07.2012

Deşi este a doua deltă din Europa ca suprafaţă şi una dintre cele mai importante regiuni turistice ale României, Delta Dunării atrage anual mult mai puţini turişti faţă de alte delte europene mai mici ca suprafaţă, precum cea franceză (Delta Camarague) sau cea italiană (Delta del Po), care atrag anual peste un milion de turişti.

"Am fost cinci zile în Delta Dunării, chiar de 1 mai. A fost o experienţă foarte frumoasă, mai ales că am mâncat peşte mai ceva ca un pelican. Am avut posibilitatea de-a ajunge în locuri de o frumuseţe uluitoare, locuri pe cât de frumoase de atât de sălbatice", spune antreprenorul Felix Pătrăşcanu, acţionarul companiei de curierat Fan Courier, cu afaceri de 40 de milioane de euro.

El este însă unul dintre puţinii români care aleg să îşi petreacă vacanţa într-un loc frumos din ţară. Suma lăsată de români pe vacanţe în străinătate s-a ridicat anul trecut la 1,4 miliarde de euro, cu 25% mai mare faţă de 2007. Cei mai mulţi manageri români aleg vacanţe în destinaţii îndepărtate, iar numărul străinilor care vin să îşi petreacă vacanţele în destinaţiile româneşti este destul de mic.

Aşa se explică şi numărul redus de turişti care ajung în Delta Dunării. Datele oficiale arată că Delta Dunării a fost vizitată de aproape 22.500 de turişti în primele şase luni ale acestui an, din care puţin mai mult de jumătate au fost turişti străini. Spre comparaţie, în doar 25 de zile Festivalul Enescu, care are loc în Bucureşti, atrage în jur de 16.000 de vizitatori din alte ţări.

"În prima parte a anului au vizitat Delta Dunării 10.038 de turişti români şi 12.319 de străini", spune Gabriela Răileanu, de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Acestea sunt cifrele oficiale, însă nu toate pensiunile declară numărul de turişti. Numărul real al turiştilor se ridică însă la aproape 100.000 anual, dacă se ia în calcul şi turismul "la negru".

Chiar dacă în Delta Dunării se pot face excursii pe 24 de trasee turistice în rezervaţie şi se pot vedea 331 de specii de pă­sări, printre care şi pelicanul creţ, promova­rea redusă nu îi determină pe români sau străini să aleagă această destinaţie pentru vacanţă.

Delta continuă astfel să fie o zonă în care proprietarii de pensiuni se plâng de lipsa turiştilor, în timp ce asociaţiile din turism atrag atenţia că delta va atrage mai mulţi bani când turismul va fi controlat şi când se vor lansa produse specifice acestei zone.

"Din cauza lipsei de promovare Delta Dunării nu atrage foarte mulţi turişti. Ar tre­bui să se realizeze o astfel de acţiune la nivel naţional, pentru a atrage mai mulţi ro­mâni şi străini în vacanţă aici", a spus Mi­haela Găină, proprietara complexului tu­ristic Cormoran din Delta Dunării, alături de soţul ei Cornel Găină.

Ea împreună cu soţul ei au pariat pe Deltă şi au construit în 1994 complexul hotelier Cormoran din Delta Dunării. După deschiderea hotelului, lucrurile au mers bine pentru familia Găină mai mulţi ani, însă dezvoltarea zonei, construcţia a tot mai multe hoteluri, dar şi problemele economice care au urmat l-au făcut să scoată hotelul la vânzare în urmă cu patru ani. Acum nu se mai gândesc însă să vândă hotelul.

Complexul Cormoran din localitatea Uzlina, judeţul Tulcea, este construit pe o suprafaţă totală de 9.000 de metri pătraţi, dar deţine o suprafaţă totală de 7,5 hectare. Acesta cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune şi 15 vile, care cumulează 280 de locuri de cazare.

"Anul trecut gradul de ocupare a fost de până în 60%. Anul acesta este însă mai mic", a spus Mihaela Găină.

Pe fondul crizei economice, multe complexuri turistice s-au închis în 2010, printre acestea fiind şi complexul de cinci stele Delta Nature Resort din Somova, controlat de compania cu acelaşi nume. Ulterior complexul a fost redeschis.

În Delta Dunării, sezonul turistic este de aproape 8-9 luni, mai lung decât pe litoral. În cazul unui turism organizat, Delta Dunării ar putea fi vizitată din aprilie până în noiembrie sau chiar şi în decembrie.

Preţul mediu pe care îl plăteşte un turist care ajunge în Deltă variază între 100 de lei (22 de euro) pe noaptea de cazare şi 50 de euro, în funcţie de unitatea de cazare aleasă.