Harta traseelor turistice din Delta Dunării

Autor: Mirabela Tiron 30.07.2012

Turiştii care ajung în Delta Dunării pot vizita rezervaţia pe unul din cele 24 de trasee turistice existente, care ajung în toate colţurile deltei. Pe 15 din aceste trasee se ajunge doar cu vaporul sau cu barca.

"Oferta de excursii este variată în Delta Dunării. Cei mai interesaţi de aceste excursii sunt tu­riştii străini din Anglia, Elveţia, Belgia şi Germania, în timp ce vizitatorii români vin mai mult la pescuit. Aveam în jur de 500 de turişti care solicită excursii cu şalupa sau cu hotelul plutitor", spune Costică Vădineanu, proprietarul agenţiei de turism Ibis Tours din Maluc, judeţul Tulcea.

Încasările agenţiei din excursiile organizate în Deltă se ridică la circa jumătate de milion de euro anual. Preţul unui circuit de 5 zile în hotelul plutitor pe ruta Tulcea, Sfântu Gheorghe, Sulina, Letea, Mila 23, Maluc şi Tulcea se ridică la 400 de euro.

Atrage turiştii străini "naturalişti"

"Ne promovăm în străinătate prin parteneriat cu agenţiile de turism de acolo. Străinii care ajung aici sunt uimiţi de dimensiunea Deltei şi de frumuseţea ei. Îi pot numi turişti naturalişti", spune el.

Cu toate acestea, în Delta Dunării se poate practica pescuitul sportiv, se organizează excursii la vărsarea Dunării în Marea Neagră, dar şi excursii combinând plim­bările cu bărcile pe canale şi drumeţii de-a lungul canalelor.

Ivan Patzaichin, fostul canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, declara anul trecut că pregăteşte dezvoltarea a şapte centre de închiriere de bărci în cele mai importante localităţi pentru ca turiştii să poată face anumite trasee din Deltă cu barca.

Ce comoară ascunde Delta

Circa 70% din vegetaţia deltei este dominată de stuf, ceea ce face plimbarea cu barca foarte relaxantă. Pe canale sunt plante acvatice precum ciulinul de baltă, iar pe malurile mai înalte se văd pădurile de salcie. Una dintre excursiile care se fac în Deltă include vizitarea pădurilor Letea şi Caraorman.

Fauna Deltei Dunării este reprezentată de 4.000 de specii, din care aproape 3.500 de nevertebrate, iar restul de vertebrate.

"Fauna piscicolă din rezervaţie are o varietate remarcabilă, cuprinzând 135 de specii. În Deltă sunt 331 de specii de păsări, care includ cea mai mare parte a populaţiei europene de pelican comun şi pelican creţ, 60% din populaţia mondială de cormoran mic, 50% din populaţia mondială de gâscă cu gât roşu", potrivit datelor de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

În Delta Dunării există 54 de specii de mamifere, precum vidra şi nurca europeană, bizamul şi mistreţul, hermina şi câinele enot.

Investiţii în infrastructură

Anul trecut s-au investit 7,8 mil. euro într-un miniport turistic în Sfântu Gheorghe, un proiect al CJ Tulcea, inclus în subprogramul naţional de turism "Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Du­nă­rii şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre".

Proiectul, în care s-au investit 33 de milioane de lei (7,8 mil. euro), a fost finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în proporţie de 97%. Acest proiect a cuprins amenajarea a 4 bazine cu o capacitate totală de locuri de acostare pentru 108 ambarcaţiuni mici şi 15 ambarcaţiuni mari. De asemenea,

s-au făcut lucrări hidrologice aferente fiecărui bazin, s-a amenajat clădirea administrativă şi un mic atelier de reparaţii.

În această investiţie a intrat şi dezvoltarea unei parcări pentru adăpostirea ambarcaţiunilor pe timpul iernii, dar şi construirea de cabine de pază şi supraveghere şi lucrări de împrejmuire a bazi­nelor.

Cât costă excursiile cu şalupa

Preţul unei excursii de o zi în Crişan sau la Mila 23 este de 120 de lei (25 de euro) de persoană dacă în vapor sunt 8 persoane şi de 350 de lei (78 de euro) dacă în vapor sunt doar 2 persoane.

O şalupă rapidă se poate închiria cu 60 de euro pentru o excursie de o zi.