Constructorul Cluj Arena ia în calcul scăderea afacerilor

Autor: Laurentiu Cotu 01.08.2012

Compania de construcţii ACI Cluj, controlată de mai mulţi antreprenori locali, printre care Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă sau Dorin Goia, estimează pentru acest an, în scenariul optimist, o stagnare a afacerilor faţă de anul trecut.

Compania care, printre altele, a realizat lucrările la sta­dionul Cluj Arena, ia în calcul şi un posibil regres al afacerilor, într-un scenariu pesimist. Anul trecut, ACI Cluj a realizat o cifră de afaceri de 188,6 mil. lei (44,6 mil. euro), în creştere cu 54% faţă de anul precedent. Totodată, compania a obţinut în 2011 un profit net de peste 8,9 mil. lei (circa 2 mil. euro), con­form sitelui Ministerului Finanţelor Publice.

"Suntem pesimişti pentru evoluţia afacerilor ACI Cluj din acest an, în condiţiile în care piaţa este în regres. Ba mai mult, pentru lucrările efectuate avem întârzieri de plată de până la 120 de zile", a declarat Ioan Aşchilean, preşedintele ACI Cluj.

Conducerea companiei spune că evoluţia afacerilor ACI în 2011 a fost susţinută, în principal, de două mari proiecte de infrastructură, stadionul Cluj Arena (investiţie de 36 mil. euro), respectiv fabrica de panificaţie La Lorraine din Turda (investiţie de 17 mil. euro), ambele finalizate anul trecut. La aceste proiecte s-au adăugat lucrările de canalizare şi mo­dernizare a străziilor din localitatea Turda. Compania mai are în portofoliu lucrări de construcţii la Salina Turda, mai multe clădiri administrative, construcţii industriale şi hidrotehnice sau lucrări de instalaţii, plus reabilitarea parcului central din Cluj-Napoca, investiţie de 4 mil. euro finalizată în acest an.

"În prezent, avem în derulare proiectul unei noi clădiri pentru Banca Transilvania în parcul Tetarom I din Cluj, cu fina­lizare în toamna acestui an, un parc şi o clădire în Zalău, plus două magazine Lidl, în Sighet şi Târgu-Mureş, care ur­mea­ză să fie inaugurate în acest an", a precizat Aşchilean. Com­pania intenţionează să participe, în cadrul unui con­sor­ţiu, la licitaţia care se va realiza pentru lucrările de construcţie a tronsonului Gilău-Mihăileşti, din autostrada Transilvania.

Compania a realizat în acest an investiţii de câteva sute de mii de euro în spaţii de cazare şi o cantină pentru angajaţi. Totodată, ACI şi-a propus să acceseze în acest an fonduri europene pentru investiţii în utilaje. Compania avea anul trecut un număr mediu de 496 de angajaţi.

Tribunalul Cluj-Napoca a admis în luna martie a acestui an contestaţia formulată de asocierea condusă de ACI Cluj privind rezultatul procedurii de achiziţie publică organizată de primăria Cluj-Napoca pentru construcţia sălii polivalente din oraş, proiect de 20 mil. euro atribuit altor constructori.

Primăria Cluj-Napoca a desemnat în 2010 asocierea com­pusă din firmele CON-A, Plan 31, Intersport şi Dico & Ţigănaş drept câştigătoare a licitaţiei pentru construirea sălii poliva­lente. În urma deciziei Tribunalului Cluj-Napoca lucră­rile la sala polivalentă din Cluj au fost sistate, construcţia fiind realizată până în momentul de faţă în procent de 65%.

"În ceea ce priveşte sala polivalentă din Cluj aşteptăm în continuare ca primăria Cluj-Napoca să reia procedura de atribuire a lucrărilor", a spus Aşchilean.

ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Construcţii Industriale în anul 1991 şi este deţinută începând din 2003 de Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă (preşedintele Băncii Transilvania), Dorin Goia (acţionar şi la Teraplast), Gicu Agenor Gânscă (care este acţionar la mai multe firme de construcţii din Transilvania) şi Gică Mereu.

Ioan Aşchilean şi Gicu Gânscă sunt acţionari şi în compania Grup 4 Instalaţii, specializată în lucrări de reabilitări şi extindere de apă şi canalizare în Transilvania, iar pe lângă acestă firmă, Aşchilean mai are acţiuni la Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii şi la Electroconstrucţia Elco.