Cătălin Chelu convoacă AGA şi la Altur, pentru a aproba derularea ofertei de preluare la Argus

Autor: Monica Juganaru 02.08.2012

O propunere similară a fost înregistrată şi la producătorul de electrocasnice Electroargeş, unde trei acţionari persoane juridice au solicitat convocarea AGA având pe ordinea de zi "aprobarea depunerii documentaţiei privind oferta publică de preluare a acţiunilor emitentului Argus Constanţa, conform ordonanţelor CNVM".

Tototdată, ambele convocatoare prevăd şi propunerea contractării unui credit de cel mult 5 milioane euro şi gajarea lui cu acţiuni provenite din derularea ofertei publice obigatorii de preluare, cu active proprii şi/sau atrase de la alte societăţi.

Solicitarea de la Altur a fost înaintată prin firma Celule Electrice, iar la Electroargeş prin trei firme din Galaţi, Scop Line, Grovaltrade şi Mattera Com, toate controlate de Chelu.

Chelu deţine indirect, prin firmele Mecanica Rotes (METY) şi Celule Electrice (CLEL), aproape 43% din titlurile Altur.

Mai multe firme controlate de Chelu sau care acţionează concertat cu acesta deţin 23,77% din acţiunile Electroargeş, iar altă firmă din Galaţi, Bran Oil, are 29,68% din titluri.

Propunerea lansării ofertei de preluare la Argus vine în condiţiile în care controversatul om de afaceri Cătălin Chelu este obligat încă de anul trecut de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare să lanseze oferta, însă acesta nu a realizat-o. Totodată, el se luptă cu SIF Oltenia şi alţi acţionari ai Argus pentru controlul firmei.

Fără ofertă publică, drepturile de vot ale lui Chelu sunt limitate la 33%.

Chelu a preluat conducerea Argus în luna septembrie a anului trecut, într-o AGA contestată, în care reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital For Romania-Opportunity, nu au participat la şedinţă pentru că accesul în incinta fabricii a fost oprit.

Atunci a fost ales un nou Consiliu de Administraţie, format din persoane care în trecut au fost bănuite că acţionează concertat cu Chelu, fiind de regulă acţionari sau membri în conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri. Hotărârile AGA au fost contestate în instanţă şi nu au fost înregistrate la Registrul Comerţului, astfel că administratorii aleşi atunci nu îşi pot exercita funcţiile.

Ulterior, a fost nevoie de intervenţia CNVM pentru convocarea altei AGA, în care SIF Oltenia şi fondul Business Capital For Romania-Opportunity, controlat de BCR, şi-au pus noi membri în Consiliul de Administraţie al Argus. Deciziile acestei AGA au fost înregistrate la Registrul Comerţului, însă noii administratori nu pot prelua conducerea Argus, deoarece nu le este permis accesul de către administratorii aleşi în septembrie de Chelu.

În ultimele săptămâni administratorii aleşi de SIF Oltenia şi alţi acţionari au transmis bursei mai multe rapoarte în care se arăta că Argus a perfectat mai multe contracte cu plata în avans sau pentru produse care nu erau necesare producţiei. Contractele erau încheiate cu firme care acţionează concertat cu Chelu sau sunt controlate de el.

În anul 2010 Cătălin Chelu a fost reţinut şi arestat, fiind acuzat într-un dosar privind tentativa de mituire a secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu. Atunci a ieşit la iveală că omul de afaceri fusese cercetat în 48 de dosare, aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, trei dintre acestea fiind instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.