TVR vrea să transmită UCL în următorii trei ani; Guvernul ar putea garanta pentru TVR - ProSport

Autor: Departamentul Life 03.08.2012

Potrivit publicaţiei citate, Televiziunea Română vrea cu orice preţ să transmită UCL, după ce sezonul trecut a suferit pierderi de 37 de milioane de euro.

"Contractul pentru drepturile Champions League e cea mai mare problemă a TVR", spunea, în septembrie anul trecut, Alexandru Lăzescu, la vremea respectivă preşedinte-director general al TVR. Gaura reprezentată de transmiterea celei mai importante competiţii inter-cluburi era uriaşă, iar din reclame, TVR reuşea să acopere doar "4-5 la sută din cât costă un meci". "Fiecare partidă din UEFA Champions League pe care o dăm ne aduce o gaură de aproape jumătate de milion de euro".

În urma contractului recent încheiat, TVR a rămas cu pierderi de 37 de milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro reprezintă datoria pe care postul o are către UEFA. Pro blema cu forul continental poate aduce sancţiuni mari pentru televiziunea de stat şi există chiar pericolul - într-un caz extrem şi, totodată, puţin probabil - ca UEFA să ceară începerea procedurii de faliment pentru TVR.

Reprezentanţii postului public de televiziunea neagă însă existenţa acestei ameninţări: "Într-o oarecare măsură, problema datoriei către UEFA a fost rezolvată", spune Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie al TVR.

Conform surselor ProSport din piaţa media, niciun post, până la TVR, nu a avut un bilanţ atât de slab în urma transmiterii meciurilor din Liga Campionilor. Nicio televiziune, în ultimii 20 de ani, nu a pierdut mai mult de 30 la sută din suma plătită pentru această competiţie, în timp ce TVR ar fi sărit de 90 la sută.

Oficialii instituţiei şi-au manifestat interesul pentru cumpărarea opţiunii rezervate televiziunilor free-to-air şi, în ciuda pierderilor uriaşe şi a datoriei de 15 milioane, sunt dispuşi să scoată alte 10 milioane de euro pentru a transmite un meci - cel de marţi - din Champions League, pentru următorii trei ani.

Interesul este confirmat de membrii CA al TVR: "Există o intenţie din partea noastră pentru achiziţionarea acestor drepturi. Faţă de precedentul contract, acum sunt alte detalii financiare".

Astfel, actuala opţiune vine la un preţ mult mai mic, dar pierderile estimate rămân în continuare uriaşe, circa 7-8 milioane de euro pe durata contractului, mai scrie ProSport, care precizează însă că acest scenariu nu are cum să stea în picioare fără sprijin, din cauza datoriilor neplătite către UEFA. Contractul precedent al TVR a fost perfectat în baza unei scrisori de garanţie din partea unei bănci. "RBS, o bancă agreată de UEFA", confirmă Alexandru Lăzescu.

În prezent, această garanţie poate veni din partea Guvernului României. "Luăm în calcul această posibilitate", au explicat surse din televiziunea publică. "Nu este uzual să ceri o scrisoare de garanţie Guvernului şi va fi complicat ca ea să fie dată. Probabil că UEFA cere acest lucru din cauza crizei actuale", a continuat fostul preşedinte al TVR.

Pe de altă parte, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, consideră "inoportună şi hazardată orice discuţie despre un nou contract cu UEFA, până când TVR nu prezintă clar situaţia financiară şi măsurile de redresare".

Conform surselor ProSport, conducerea TVR a apelat inclusiv la Ionuţ Lupescu, aflat în prezent în structurile forului european, în vederea medierii relaţiei cu UEFA în privinţa datoriei.

Pe de altă parte, Andrei Zaharescu, purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat: "Până în momentul de faţă, la Guvern nu a fost primită nicio solicitare din partea TVR pentru o scrisoare de garanţie".