Oare ne putem apăra prin cuvinte?/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 10.08.2012

Gabriel Liiceanu

Estul naivităţilor noastre

27 de interviuri 1990- 2011

Oare ne putem apăra prin cuvinte?

Editura Humanitas

"În aceste pagini cuvintele sunt mobilizate într-un regim de urgenţă. În joc este o reparaţie a Istoriei şi încercarea de a ieşi dintr-un trecut traumatic. Se trăieşte cu teama că s-ar putea întâmpla din nou ceva rău, altfel rău decât înainte, folosindu-se materialul, distorsiunile şi tehnicile cu care operase răul de până atunci. Pericolul este o nouă adjudecare a scenei publice de către vechii protagonişti, care sunt pe cale să-şi schimbe costumele şi să-şi distribuie rolurile pentru a juca în noua piesă. Una care, pe afişele Istoriei, nu mai poartă titlul de «socialism victorios», ci de «democraţie» şi de «piaţă liberă». Iar nouă ni se cere să asistăm la spectacol - dar fără comentarii! - şi să admirăm «consensual» performanţele contorsioniştilor de profesie. Or, tocmai despre comentarea noii piese a istoriei e vorba în această carte."

Marian Nazat

Pe tălpile României

Editura RAO

Prefaţă de Ştefan Mitroi. Volumul este o culegere de texte apărute în "Jurnalul naţional" în perioada 2009-2010. Avocatul Marian Nazat este autorul a încă cinci volume de eseuri: "Starea de anormalitate", "România de-a-ndoaselea", "România Oranj" şi "România târâş". "Scriu cu încrâncenare sau cu melancolie despre ceea ce-mi stârneşte simţurile, dintr-o uliţă uitată a existenţei. Adesea, uliţa e bătută de politicieni veroşi, porniţi să cumpere voturi şi precarităţi la grămadă. Au preţ pentru fiecare amărât şi neisprăvit, toţi se-nghesuie să-şi vândă sărăcia lucie. Din negoţul cu năpăstuiţii României s-a ivit statul postcomunist, unul corupt şi iresponsabil, nebăgătoriu în seamă cu propriii cetăţeni. Un stat care ia şi nu dă nimic în schimb, un stat lipsit de demnitate în faţa străinătăţii şi aflat mereu la cheremul stăpânilor planetari. Şi cum să nu oftezi, revoltat sau iertător, trăind otova toate cele?"

Octavian Saiu

Ionescu-Ionesco

Un veac de ambiguitate

Editura Paideia

"S-a născut la Slatina, în România, dar a murit la Paris. S-a născut Ionescu, dar a murit Ionesco. Între aceste două polarităţi simbolice ale unui destin spectaculos încap toate contradicţiile, dar şi toate certitudinile celui care a fost autorul «Rinocerilor». Despre el este vorba în această carte (...), despre dilema care îi guvernează, se pare, posteritatea furtunoasă, legată de identitatea lui între două ţări, între două culturi, între două limbi şi între două nume: Ionescu/Ionesco". Omul de teatru Octavian Saiu ştie ce spune.

Diana-Maria Cismaru

Mother of M

Editura Tritonic

Autoarea este doctor în sociologie la Universitatea Bucureşti, conferenţiar universitar, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA Bucureşti, coordonator executiv Masterat Comunicare şi Relaţii Publice. Se ocupă de relaţii publice, social media, comunicare politică, comunicare instituţională, sociologie, teoria organizaţiilor. Cartea de faţă are tangenţă cu preocupările ei: "Copiii reprezintă nu numai unul dintre scopurile existenţei, ci şi o nouă şansă, o continuare a vieţii părinţilor. Dar ce se întâmplă dacă un copil a venit pe lume atât de <<pregătit>> pentru noile energii ale viitorului, încât nu poate învăţa nicio limbă şi nu se poate adapta regulilor sociale ale comunicării? Mother of M. a fost nevoită să găsească răspunsuri şi soluţii, folosind iniţial doar două tipuri de resurse: informaţia şi credinţa. Terapia este o artă şi presupune refacerea armoniei originare a corpului şi sufletului, în forma desăvârşită trimisă de Dumnezeu pe Pământ."

Mark Allan Smith

Inchizitorul

Editura Trei

Un roman de debut care se remarcă prin dimensiuni psihologice remarcabile. În egală măsură un roman poliţist. Eroul este expert în recuperarea de informaţii, un torţionar care, spre deosebire de concurenţii săi, nu lasă urme şi recurge la o varietate de metode, majoritatea psihologice. Întotdeauna obţine ceea ce doreşte, adică informaţia ascunsă de torţionat. Dar nu lucrează niciodată cu copii. Când i se impune să facă asta, întreg eşafodajul se prăbuşeşte. "Un thriller extrem de convingător, care evită delimitările rigide între băieţii buni şi băieţii răi." - Library Journal.


Ian McEwan

Solar

Editura Polirom

Traducere din limba engleză de Ana-Maria Lisman. Michael Beard, protagonistul romanului, "este un fizician premiat cu Nobel, care în ultimii douăzeci de ani a trăit de pe urma reputaţiei sale. Ţine prelegeri peste tot în lume la preţuri costisitoare, îşi împrumută numele şi titlul diverselor institute de stiinţă şi conduce o iniţiativă a guvernului de a rezolva problema încălzirii globale. Un afemeiat fără scrupule, Beard se confruntă cu destrămarea celei de-a cincea căsnicii. Numai că, de data asta, soţia este cea care are o relaţie extraconjugală, iar el este încă îndrăgostit de ea. Solar este un roman întunecat, dezvăluind fragilitatea umană."