Capitalul Oltchim ar putea fi majorat cu 2 miliarde de lei

Autor: Carol Dan 09.08.2012

Operaţiunea va fi supusă aprobării acţionarilor combinatului chimic într-o Adunare Generală a Acţionarilor programată pentru 10 septembrie, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei.

Acţionarii minoritari vor avea drept de preferinţă la subscrierea a 930,7 milioane de acţiuni, din totalul de 20,59 miliarde de noi acþiuni, proporţional co deţinerile pe care le au la Oltchim. Acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.

Potrivit unui memorandum al Guvernului, conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS urma să fie efectuată până la finele lunii august.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania. PCC deţine 18,32% din acţiuni, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Combinatul chimic a înregistrat în primul trimestru pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), faţă de un rezultat negetiv de 2,64 milioane lei în primele trei luni din anul precendent, şi venituri mai mici cu 49,3%, la 263,4 milioane lei.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, în principal către Electrica, bănci şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală de 1 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câştigul a fost modest.