Marii perdanţi din economie: cum au ajuns aceste firme la pierderi cumulate de peste 2,5 mld. euro?

Autor: Cristi Moga 11.08.2012

Mai mult de un sfert dintre cele mai mari 300 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri au înregistrat pierderi anul trecut, 44 dintre acestea având în bilanţuri un rezultat negativ de peste 10 milioane de euro, reiese dintr-o analiză a ZF.



Pierderile cumulate ale celor 44 de firme, care aveau anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 22 de miliarde de euro şi 160.000 de angajaţi, s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro, respectiv 11,4% din cifra de afaceri.

Ca structură a acţionariatului, din top fac parte opt companii controlate de stat şi o singură firmă cu acţionariat privat românesc - reţeaua de supermarketuri MiniMax Discount deţinută de omul de afaceri Dinu Patriciu - care de altfel a şi intrat în faliment în acest an. Pierderile MiniMax în 2011 s-au ridicat la aproape 30 mil. euro.

În rândul companiilor de stat, cele mai mari pierderi le-a înregistrat Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (aproape 215 mil. euro), urmată de CFR, CFR Marfă şi de Compania Naţională a Huilei, care este de altfel firma cu cel mai ridicat raport între pierderi şi cifra de afaceri în top. Acest coeficient depăşeşte în cazul CNH 90%, în condiţiile în care compania de minerit a înregistrat pierderi de 99 mil. euro la o cifră de afaceri de 109,3 mil. euro. Dintre firmele controlate de stat mai intră în topul pierderilor şi Oltchim, Tarom, Poşta Română şi Electrica Serv.

Instituţiile financiare, una din trei firme cu pierderi

De cealaltă parte, a companiilor cu capital străin care au înregistrat pierderi de peste 10 milioane de euro anul trecut, nouă dintre cele 35 de societăţi sunt bănci, alte patru companii sunt din zona de asigurări, iar topul este închis de BCR Leasing IFN.

Astfel, o treime dintre cele 44 de societăţi cu cele mai mari pierderi sunt din zona instituţiilor financiare.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro