Şeful Insulei Mari a Brăilei, cea mai mare fermă din UE: Lupta politică este una personală. Senzaţia este că ne afundăm tot mai tare în loc să ne ridicăm

Autor: Adelina Mihai 14.08.2012

Nicio măsură de relansare a economiei care a fost luată până în prezent nu a stimulat creşterea agriculturii, în care România are un potenţial de dezvoltare mult mai mare decât economii precum cea a Spaniei, Italiei sau a Franţei, este de părere Lucian Buzdugan, directorul fermei de 55.000 de hectare a TCE 3 Brazi din Insula Mare a Brăilei.

"Din punctul meu de vedere, agricultura este singura şansă pentru economia României, pentru că are un potenţial extraodinar, însă până în prezent nicio măsură de relansare economică nu s-a adresat acestui domeniu. Sunt ţări cu potenţial agricol mult mai slab, cum e Franţa, Italia sau Spania, care nu au nici suprafaţa agricolă şi nici calitatea solului din România, dar care au producţii superioare României", spune Lucian Buz­dugan, care conduce o companie cu 1.000 de angajaţi şi afaceri de aproximativ 95 de milioane de euro anul trecut.
El spune că, în locul conflictelor politice, Guvernul ar fi trebuit să se ocupe de problema secetei şi să asigure sisteme de irigaţii necesare celor aproape 3 milioane de exploataţii agricole, pentru că dacă fiecare om şi-ar cultiva unu sau două hectare de fructe, legume sau viţă-de-vie, ar fi o abundenţă de producţie care ar determina populaţia să nu mai aştepte ajutoare de la stat. În plus, s-ar crea noi locuri de muncă, iar persoanele inactive ar deveni active, consumatorii putându-se transforma în producători.

"Lupta politică este personală, s-ar părea, nu este în interesul oamenilor, care aşteaptă foarte mult de la Guvern, dar care simt că în continuare mai au de aşteptat. Guvernanţii tot vin unul după altul, dar parcă mai tare ne afundăm decât ne ridicăm. Cine dă socoteală pentru faptul că ne-a prins seceta atât de nepregătiţi, că vor creşte preţurile la pâine sau că am avut un sistem de irigaţii pe care acum nu-l mai avem?", explică Buzdugan.
El spune că producţia de legume româneşti este la pământ la ora actuală, în ciuda faptului că România are în centrul ţării lanţul carpatin, de unde ar putea pleca apa pentru irigaţii, în timp ce Spania sau Franţa nu beneficiază de avantaje geografice similare.

În timp ce puţini agricultori români au
acces la infrastructura de irigaţii sau îşi permit "luxul" de a avea în spate o companie ce îşi permite să susţină costurile asociate irigaţiilor.
După investiţii de câteva zeci de milioane de euro în ultimii ani în irigaţii, ferma-gigant de 55.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei reuşeşte să îşi securizeze producţia pentru 70% din suprafaţă. Astfel, TCE 3 Brazi a diminuat substanţial riscurile asociate anilor secetoşi, numai 15.000 de hectare fiind neirigate.
"Toată zona de sud a ţării, care cuprinde aproximativ 400.000 - 500.000 de hectare de teren arabil, putea să asigure securitatea alimentară a României, având în vedere că sursa este Dunărea, iar apa nu tre­buie pompată la înălţimi mari. Este păcat, pentru că, cu mici excepţii, 30% din producţia de pe această suprafaţă este destinată exporturilor", adaugă Buz­dugan.
El spune că, deşi producţia Insulei Mari a Brăilei a fost afectată într-o anume măsură de secetă, începând cu anul acesta va încerca să pună la punct, în fiecare an, amenajările de irigaţii pentru un avans suplimentar anual de câte 1.500 de hectare. "Într-un an în care toată lumea se plânge de secetă, noi am avut rezultate bune. Ar fi o problemă însă dacă nivelul Dunării ar continua să scadă", mai spune Buzdugan.

În ceea ce priveşte politicile de resurse umane, Buzdugan subliniază că angajează absolvenţi de facultate care îşi încep activitatea ca ajutor de şef de fermă şi care, ulterior, sunt promovaţi în funcţie de
locurile care se vacantează, după un stagiu de pregătire. El spune că se resimte foarte mult lipsa pregătirii oferite de liceele agricole şi şcolile profesionale de profil şi că de aceea trebuie să organizeze cursuri de formare a oamenilor.
"Oamenii vor să lucreze la noi, pentru că avem salarii bune, care cresc anual cu 10- 15% şi oferim în plus două salarii pe an angajaţilor, plus stimulente de
Paşte şi de Crăciun. Totodată, angajaţilor din funcţii-cheie şi celor care sunt foarte buni din tehnic le oferim cadou o săptămână de vacanţă într-o capitală a lumii, iar până acum majoritatea au fost la Ierusalim", mai spune Buzdugan. În perioada 1 decembrie - 1 martie, toţi cei 1.000 de angajaţi ai companiei sunt în concediu, perioadă pentru care aceştia primesc salariu.