Finlandezii de la KJK: Suntem investitori pe termen lung

Autor: Roxana Pricop 16.08.2012

Jaakko Salmelin, membru în conducerea fondului finlandez de investiţii KJK Fund II care a cumpărat recent 5,75% din capitalul Rompetrol Well Services (PTR), spune că este optimist cu privire la perspectivele pieţei locale de capital pe termen lung.

Fondul KJK, înregistrat la Luxemburg şi administrat de compania finlandeză KJK Capital, a cumpărat acţiunile PTR de la fondul olandez de investiţii Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund, fost MEI Roemenie en Bulgarije, care joi, 9 august, a fost raportat pe bursă că a vândut 5,76% din capitalul social al companiei pentru 4,3 mil. lei.

"Am considerat că compania este bine administrată şi că are perspective interesante pen tru viitor. Întreaga industrie petrolieră precum şi industriile conexe deţin o pondere importantă în econo mia României", a spus Jaakko Salmelin.

Compania de servicii Rom petrol Well Services face parte din grupul Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

În primul se mestru com pania a raportat o cifră de afaceri de 47,4 milioane lei (10,8 milioane euro), în creştere cu 17,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, şi un profit de 6,2 milioane lei, mai mic cu aproape 2%.

"România nu este o ţară nouă pentru noi, în condiţiile în care membri ai echipei de investiţii sunt investitori activi în multe companii de pe piaţa românească încă din 2004. Suntem un investitor pe termen lung şi avem o perspectivă pozitivă pe termen lung pentru România", a continuat managerul.

Alături de fondul KJK Fund II destinat Europei de Sud-Est, finlandezii mai investesc şi în ţările baltice. Activele totale administrate de companie se ridică la 350 milioane de euro.

Mesajul transmis de managerul finlandez este important, în condiţiile în care fondurile străine de investiţii precum Artio şi Middle Europe Investments care au investit puternic pe bursă în perioada 2005-2008 şi care au stat până acum blocate pe nişte poziţii cu pierderi semnificative, în speranţa că piaţa îşi va reveni, s-au săturat să aştepte şi încep să-şi lichideze poziţiile. Olandezii de la MEI erau printre cei mai puternici susţinători ai potenţialului bursei de la Bucureşti, după ce au investit peste 50 milioane de euro în 2006-2007. După patru ani ei au început să vândă în pierdere.

Un alt exit important este cel al fondului american Artio de la dezvoltatorul imobiliar Impact. Artio a vândut un pachet de 8,54% din Impact pentru circa 1,9 mil. lei (circa 400.000 de euro). Americanii cumpăraseră acţiunile în perioada 2006-2007, investiţiile ridicându-se la circa 15 milioane de euro.