Cotnari: După un an capricios recolta este mai mică cu 16% din cauza secetei şi a îngheţului din iarnă. Vom mări preţurile cu 4-25%

Autor: Ioana David 17.08.2012

Cotnari, unul dintre cei mai mari producători de vin de pe piaţa locală, estimează că va avea în acest an o recoltă mai mică cu 16%, ceea ce va determina o majorare de preţ de 4-25%.

"În prezent cu o suprafaţă de 1.350 de hectare de vie pe rod, estimăm o producţie de aproximativ 10 milioane de kilograme de struguri şi 7 milioane de litri de vin , cu 16% mai mică decât cea de anul trecut. Scăderea producţiei a fost influenţată de îngheţul din iarna (aproximativ 10%) şi de seceta din vara (aproximativ 6%). Ca urmare, vom fi nevoiţi să operăm o scumpire a produselor cu procente cuprinse între 4% şi 25%, diferenţiate pe fiecare gamă de produse", au spus reprezentanţii companiei.

Cotnari începe culesul în prima parte a lunii septembrie şi va dura întreaga lună, cu aproximativ 1.000 de culegători.

În pofida scăderii producţiei, compania anunţă o cifră de afaceri în creştere cu 4%, pe o piaţă despre care spune că este în stagnare sau în scădere uşoară. Totodată, exportul reprezintă 10% din cifra de afaceri.

"Am reuşit să intrăm pe noi pieţe, cum ar fi China, chiar dacă suntem la început şi cantităţile încă nu sunt importante", au mai spus reprezentanţii companiei.