Unu din cinci dealeri auto a dat faliment în ultimii patru ani

Autor: Bogdan Alecu 20.08.2012

Aproape o cincime din cei 400 de dealeri auto prezenţi pe piaţă în 2008 şi-au închis porţile în ultimii patru ani, potrivit estimărilor din domeniu, iar presiunea este în creştere având în ve­­dere că anul acesta sunt aş­tep­tate cele mai slabe vân­zări din ultimii 12 ani.

"Sunt dealeri cu pro­bleme în toate reţelele în acest moment. Putem vorbi de o selecţie naturală deoarece sunt dealeri care se apro­pie de faliment, alţii care sunt într-o stare de hibernare, care merg din inerţie - vând cât pot, dar nu mai investesc - şi alţii care mai pot atrage clienţi de la restul. Putem spune că în ultimii doi ani în medie 5% din dealeri au ieşit de pe piaţă", afirmă Nicolae Sorescu, şeful grupului Rădă­cini, care deţine dealeri ai mărcilor Opel, Chevrolet, Citroën, Mazda şi Suzuki. Închiderea a aproape 75 de centre auto în ultimii patru ani a atras după sine disponibilizarea a peste 750 de salariaţi, luând în calcul o medie de zece angajaţi pe centru.

În primele şapte luni piaţa s-a micşorat cu încă 20% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, vânzările limitându-se la 50.000 de autovehicule. Dacă trendul se menţine până la finele anului, în 2012 se va atinge un volum al vân­zărilor de aproximativ 84.000 de autovehicule, similar celui din 2000.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro