Managerul adus de Tender la Vulcan a readus compania pe profit

Autor: Adrian Cojocar 20.08.2012

Producătorul de generatoare de aburi Vulcan Bucureşti (VULC), controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, a revenit pe profit în primele şase luni, cu un câştig net de 11,1 mil. lei (2,5 mil. euro), după doi ani în care a înregistrat pierderi însemnate, care s-au cifrat la 19,6 mil. lei (4,6 mil. euro) în 2010 şi 30,6 mil. lei (7,2 mil. euro) anul trecut.

Afacerile companiei au crescut în prima jumătate a anului de 2,2 ori, ajun­gând la peste 47 mil. lei (10,7 mil. euro), după ce în luna martie Vulcan a anun­ţat că a semnat cu Kuwait Oil Com­pany un contract important, în va­loare de 54 mil. euro, pentru livrarea unor echipamente. Con­tractul se va întinde pe cinci ani.

Vulcan a revenit pe profit du­pă ce Adrian Volintiru, un exe­cutiv cu experienţă în domeniul restructurărilor, a fost adus în vara anului trecut la conducerea socie­tăţii de către Ovidiu Tender pe po­ziţia de director general.

La momentul preluării condu­ce­rii de către Volintiru compania era în pragul insolvenţei din cauza pier­de­rilor uriaşe, care ajuseseră să repre­zin­te 72% din afaceri la jumătatea anului tre­cut, a datoriilor mari către bănci acu­mulate în decursul ultimilor ani şi a cre­ditelor restante. Totodată, la ace­eaşi dată compania avea acoperită doar 40-60% din capacitatea de producţie.

Într-un interviu de la finalul anului trecut Adrian Volintiru spunea că în primele luni de la preluarea conducerii a reuşit să rezolve problema lipsei de comenzi şi să ducă gradul de încărcare al companiei spre 110-120% din capa­citatea de producţie.

Printre măsurile luate de noul şef al Vulcan s-au numărat externalizarea serviciilor suport către grupul francez Vinci în vederea reducerii costurilor, optimizarea costurilor de producţie pe fiecare flux, identificarea de noi linii de business. Volintiru mai spunea că s-a înţeles cu furnizorii, partenerii de afa­ceri şi cu băncile şi estima că în decurs de un an de zile producătorul de gene­ra­toare de aburi va scăpa de pro­blemele financiare. Restructurările au cuprins şi personalul Vulcan, în ultimul an numărul salariaţilor societăţii dimi­nuându-se cu circa 100, la aproximativ 920.

Capitalurile proprii ale Vulcan au crescut la 30 iunie 2012 la 63,8 mil. lei (14,7 mil. euro) comparativ cu 0,95 mil. lei (0,22 mil. euro) în urmă cu un an, pe fondul profitului înregis­trat de companie, dar mai ales în ur­ma reevaluării activelor din patri­mo­niu, cel mai probabil în vederea ga­rantării unor credite. Totuşi res­tan­ţele companiei au continuat să urce şi se ridicau la aceeaşi dată la 80,7 mil. lei (18,3 mil. euro).

Ovidiu Tender a mai încercat să redreseze producătorul de genera­toa­re de aburi prin recrutarea la înce­pu­tul anului 2008 a unei echipe de spe­cialişti austrieci.

În urma acestor măsuri, Vulcan a revenit uşor pe profit în 2008 şi 2009, dar ulterior a raportat din nou pierderi semnificative.