Investitorii vor putea cumpăra BMW-uri de pe bursă

Autor: Roxana Pricop 22.08.2012

 

Acţiunile producătorului german de autoturisme BMW intră joi, 23 august, la tranzacţionare pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti alături de acţiunile a patru mari companii străine: OMV, acţionarul Petrom, asigurătorul Allianz, gigantul financiar Deutsche Bank şi producătorul de electronice Siemens.

Joi, 23 august, este prima zi de tran­zac­ţionare pentru acţiunile a patru com­panii-simbol pentru capitalismul ger­man şi acţiunilor companiei austriace OMV, controlată de statul austriac. Cele cinci acţiuni au fost aduse la tran­zac­ţionare de societatea locală de bro­keraj Tradeville, care va asigura şi lichi­ditatea

Brokerii de la Tradeville consideră că acţiunile OMV sunt interesante din pers­pec­tiva lichidităţii şi a dinamicii bune a afacerii, dar şi datorită politicii de dividend. Pe Bursa din Viena, o ac­ţiune OMV se tranzacţiona miercuri la un preţ de 26,43 euro.

"Analizând multiplii de preţ, BMW pare supraevaluată faţă de celelalte companii, fapt motivat de atractivitatea producătorului auto. BMW a plătit în acest an un dividend de 2 euro/acţiune, având ca strategie pe termen lung o rată de distribuire de 30-40% din profitul anu­lui precedent", potrivit Tradeville. Pe Bursa din Frankfurt, o acţiune BMW se tranzacţiona miercuri la un preţ de 61,32 euro. Asigurătorul german Allianz (preţ 88,51 euro/acţiune) iese în evi­denţă prin marja comercială netă şi prin indicatorii de rentabilitate supe­riori, în timp ce Deutsche Bank (preţ 27,55 euro/acţiune) are valori ridicate ale venitului net şi profitului net pe acţiune, dar şi cea mai redusă valoare pentru raportul credite acordate/depo­zite atrase atunci când este comparată cu HSBC Holdings PLC (HSBA.L), Bar­clays PLC (BARC.L) şi BNP Paribas.

Acţiunile pro­du­cătorului de elec­tronice Siemens (preţ 71,57 euro/acţiune) sunt susţinute de creş­terea organică a com­paniei pe bază de cercetare, dar şi prin achiziţii, cea mai recentă fiind Marine Current Turbines Ltd, producător de centrale gene­ratoare de energie elec­trică din forţa valurilor.

Odată cu intrarea acestor cinci ac­ţiuni la tranzacţionare pe sistemul alter­nativ ATS, numărul acţiunilor străine disponibile la tranzacţionare va urca la 25, din care 15 provin de pe bursele euro­pene, iar zece de pe bursele ame­ricane.

Sistemul alternativ ATS a fost dezvoltat iniţial ca un segment de piaţă destinat micilor întreprinzători români în căutare de finanţare, dar niciun om de afaceri român nu a fost interesat să îşi listeze afacerile. Astfel că ATS-ul s-a transformat într-o platformă de tranzacţionare a acţiunilor com­paniilor străine lis­tate pe bursele din Europa.

Deşi cu ac­ţiu­nile străine aflate în prezent la tranzacţionare pe ATS investitorii locali îşi pot forma un porto­fo­liu de investiţii di­ver­sificat şi cu ex­pu­neri pe sectoare de activitate precum IT şi tele­comunicaţii, absente de pe piaţa prin­cipală a bursei de la Bucureşti, aceste acţiuni străine nu prea au căutare. În iulie, de exemplu, investitorii au tranzacţionat acţiuni străine de doar 1,6 milioane de lei.