Licitaţia telecom: Vânzarea licenţelor începe pe 10 septembrie

Autor: Adrian Seceleanu 23.08.2012

Cei cinci operatori telecom care s-au înscris la cea mai ma­re licitaţie de spectru radio organizată de România au depus oferte pentru a achiziţiona mai multe licenţe decât cele scoase la vânzare de stat, iar în aceste condiţii operatorii va trebui să concureze oferind preţuri din ce în ce mai mari pentru a le câştiga pe cele disponibile în cadrul "competiţiei" care va demara pe 10 septembrie, a anunţat Autoritatea de Regle­men­tare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care gestio­nează acest proces.

"În urma analizării ofer­te­lor ini­ţiale depuse de cei cinci ope­ratori în cadrul licitaţiei de spectru, Co­mi­sia anunţă că se im­pune orga­ni­zarea rundelor pri­mare, în­tru­cât cere­rea ini­ţia­lă agregată a celor cinci ofer­tanţi depăşeşte nu­mărul de blo­curi disponibile în cel puţin o bandă. Astfel, lici­ta­ţia pro­priu-zisă va debuta la da­ta de 10 septembrie 2012, pentru ca re­zultatele finale să fie anun­ţate în cursul lunii octombrie. Ope­ratorii care par­ti­cipă la li­ci­taţie sunt 2K Telecom, Cos­mote Romanian Mobile Tele­com­munications, Orange Ro­mâ­nia, RCS&RDS şi Vodafone România", a anunţat ANCOM.

ANCOM scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frec­ven­ţelor în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru fur­ni­zarea de servicii de comunicaţii mobile - voce şi date - pe o perioadă de 15 ani. "Este prima oară când în România licen­ţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă", arată oficialii ANCOM.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 mi­lioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz.