Analiştii: Reglementarea tranzitului ar putea afecta profitabilitatea Transgaz

Autor: Adrian Cojocar 26.08.2012

Analiştii spun că recentele informaţii furnizate de Transgaz Mediaş (TGN) cu privire la regle­mentarea activităţii de tranzit s-ar putea reflecta negativ asupra companiei, în condiţiile în care discuţiile de reglementare a acestui segment din cadrul transportatorului naţional de gaze i-ar putea afecta serios profitabilitatea şi ar conduce la o volatilitate mult mai mare a rezultatelor companiei.

"Există o percepţie negativă a investitorilor cu privire la reglementarea activităţilor desfăşurate de companiile de utilităţi. Deciziile privind tarifele luate de ANRE, autoritatea de reglementare, de cele mai multe ori nu sunt în favoarea profitabilităţii companiilor în cauză şi conduc la o volatilitate ridicată a profitabilităţii operaţionale, fapt ce le face impredictibile. Reglementarea activităţii de tranzit poate avea un impact negativ asupra profitabilităţii operaţionale. Activitatea de tranzit generează cea mai mare parte a profitului Transgaz, noile cerinţe europene crescând riscul de reglementare al activităţii. În acest context, Transgaz poate să îşi piardă din imaginea de companie cu profitabilitate predictibilă/stabilă. Momentan nu există detalii cu privire la modul exact de reglementare a activităţii de tranzit, ci doar scenarii. Pe termen scurt impactul acestei informaţii ar putea să fie negativ", este de părere Andreea Gheorghe, directorul general al societăţii de administrare Intercapital Investment Management.

Dacă până recent doar o parte din activitatea Transgaz era reglementată, în viitor întreaga activitate a transportatorului de gaze ar putea fi supusă normelor ANRE, ca în cazul Transelectrica, a cărui profitabilitate a fost puternic afectată în ultimii ani de deciziile instituţiei de reglementare, în special cu privire la recunoaşterea costurilor.

Transgaz a comunicat pe bursă că există trei variante posibile de reglementare a activităţii de tranzit a companiei astfel încât să corespundă cerinţelor Uniunii Europene, printre care: includerea conductelor de tranzit în sistemul naţional de transport, având la bază metodologia venit-plafon, includerea conductelor de tranzit într-un subsistem separat, independent de sistemul domestic de transport, care ar permite regle­mentarea sa separată sau în oricare dintre aceste variante, activitatea de tranzit ar putea fi reglementată de metodologia venit-plafon, de o metodologie de alocare de capacitate pe bază de licitaţie, o combinaţie între metodologii sau altă metodologie.

Pe de altă parte, în ultima perioadă analiştii au emis recomandări de cumpărare pentru aceste titluri, unul dintre motive fiind recenta decizie a ANRE de majorare a ratei reglementate a ren­tabilităţii (ROR) la Transgaz de la 7,72% la 9,13%, cu impact pozitiv asupra profitabilităţii companiei.

"Acţiunile Transgaz sunt subevaluate, potrivit analizei fundamentale. În acelaşi timp, este foarte probabil ca firma să continue politica de acordare de dividende în contextul procesului de consolidare a bugetului de stat. Recent, ANRE a decis să crească ROR utilizată pentru baza de active a companiei pentru a stimula investiţiile, cu impact pozitiv asupra evoluţiei rezultatelor Transgaz pe termen mediu şi lung. Efectul de depreciere a leului faţă de dolar a influenţat favorabil veniturile companiei din activitatea de tranzit, iar Petrom a deschis fabrica de gaze de la Brazi. În acest context, recomand titlurile Transgaz la cumpărare cu un potenţial de creştere de 21% şi un preţ ţintă de 241,4 lei, stabilit pe baza analizei DCF şi a analizei comparative", spune Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

Transgaz va derula la mijlocul lunii septembrie o ofertă publică secundară pentru vânzarea pe bursă a încă 15% din acţiunile companiei. Opera­ţiunea era programată iniţial pentru sfârşitul lui iunie, însă a fost amânată din motive tehnice.

Oferta ar putea aduce un plus de lichiditate pe aceste acţiuni, lucru care ar avea un impact pozitiv asupra acţiunilor companiei.

Compania de stat, care operează reţeaua na­ţio­nală de conducte pentru transportul gazelor naturale, a raportat în primul semestru un profit net de 210,3 mil. lei (47,9 mil. euro), cu 17,6% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi cifra de afaceri a crescut cu 0,8%, la 718 mil. lei (163,6 mil. euro).

Scăderea profitului a fost cauzată în principal de majorarea cheltuielilor cu salariile angajaţilor şi cele cu amortizarea, în condiţiile în care veniturile s-au aflat sub presiune ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale transportate cu 2,3%.