Numai o bursă atractivă va împiedica companiile să se delisteze

Autor: Roxana Pricop 26.08.2012

Delistarea combinatului chimic Azomureş, companie care a multiplicat banii investitorilor în ultimii ani, trage un semnal de alarmă asupra incapacităţii Bursei de la Bucureşti de a-şi păstra emitenţii, dar şi de a atrage noi companii care să umple golul de oportunităţi.

În curând, acţiunile Azomureş vor deveni istorie pentru bursa de la Bucureşti şi pentru puţinii investitori care nu s-au speritat de criză şi au rămas să tranzacţioneze. Acţiunile Azomureş au fost cele mai performante titluri de pe bursa românească de la înfiinţarea acesteia, multiplicând banii investitorilor de la sfârşitul anului 1998 de 187 de ori, peste performanţa SIF-urilor care a făcut mulţi milionari. Practic cine investea atunci 1.000 de lei (n.red. - RON) în titluri Azomureş şi vindea în oferta de preluare derulată în acest an de elveţienii de la Ameropa ar fi marcat un câştig de 17.746 de lei.

Investitorii care au avut acţiuni Azomureş în portofoliu aproape că n-au simţit criza în condiţiile în care de la finele anului 2008 aceste titluri au crescut necontenit, apreciindu-se de 13,7 ori în decurs de trei ani şi jumătate şi au compensat pierderile suferite de alte acţiuni pe fondul crizei. Acţiunile Azomureş nu se mai tranzacţionează fiind suspendate începând din 21 august pentru că grupul elveţian Ameropa a început pregătirile de delistare.

"Tendinţa pe bursa de la Bucureşti este de scădere a numărului de companii. Am mai asistat la un fenomen similar la începutul anilor 2000, dar atunci numărul total de companii aflat la tranzacţionare era mult mai mare. Nicio reglementare nu poate obliga o companie să rămână listată la bursă. Doar o piaţă atractivă poate împiedica delistările de companii", a spus Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa de capital şi partener al firmei de avocatură Duţescu&Asociaţii. El adaugă că nici amânarea privatizărilor companiilor energetice nu este un semnal bun pentru bursa de la Bucureşti. Statul român a amânat vânzarea unor pachete de acţiuni la Romgaz şi Hidroelectrica, companii pe care bursa se baza că vor resuscita piaţa.

Bursa de la Bucureşti a pierdut în ultimii zece ani cel puţin 50 de companii importante, care se află astăzi în topul celor mai mari jucători din economie, în aceeaşi perioadă fiind listate cel mult zece companii la fel de importante.

Ultima listare a unei companii private a avut loc în 2008 şi de atunci nicio companie nu a mai îndrăznit să se finanţeze prin bursă, chiar dacă creditul bancar este scump şi tot mai greu de accesat.