Arbitrul telecom nu a virat încă Armatei banii pentru eliberarea frecvenţelor 4G

Autor: Adrian Seceleanu 30.08.2012

Autoritatea de Reglementare în Co­mu­nicaţii (ANCOM) nu i-a virat încă Mi­nis­te­rului Apărării (MApN) con­tribuţia sa la chel­tu­ie­lile de 234 mil. euro pe care le va în­re­gis­tra Armata pentru elibera­rea frec­venţelor ra­dio care ur­mea­ză să fie folosite pentru lan­sa­rea de ser­vicii de internet mobil 4G în Ro­mâ­nia în con­diţiile în care Par­lamentul nu a apro­bat încă bugetul de venituri şi cheltuieli al insti­tu­ţi­ei care supraveghează piaţa locală de comunicaţii.

"Conform Ordonanţei Gu­ver­nului nr. 11/2012, su­ma va fi achitată «în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de ve­nituri şi cheltuieli al ANCOM pen­tru anul 2012, conform legii». Bugetul ANCOM pentru anul 2012 nu a fost aprobat încă", au răspuns reprezentanţii arbitrului din te­le­com la întrebarea ZF dacă instituţia i-a plătit MApN banii necesari pentru a demara opera­ţiunea de eliberare a spectrului radio.

Frecvenţele radio ocupate de Armată, care sunt utilizate inclusiv pentru aplicaţii militare NATO, vor fi vândute luna viitoare în ca­drul celei mai mari licitaţii de licenţe de co­mu­nicaţii mobile organizate de România, însă terme­nul-li­mită de eliberare prevăzut este luna de­cembrie 2013.

Pentru a eli­bera banda de frec­venţă de 800 MHz, care va fi utili­za­tă pen­tru servicii 4G Armata are nevoie de 234 mil. eu­ro - sum­ă ne­cesară pen­tru aco­pe­rirea tu­turor chel­tu­ielilor pen­tru mi­grarea servi­ci­ilor de comunicaţii spe­ci­fice în alte frecvenţe. O par­te din această sumă (30 mil. eu­ro) va fi su­por­tată de ANCOM din bugetul propriu, iar di­fe­renţa urmează să fie acoperită din sumele în­casate de stat din vânzarea licen­ţe­lor.

Dacă toa­te licenţele sunt vândute, su­ma minimă ce ar putea fi încasată de stat ar depăşi 726 mil. euro.

Conform datelor comunicate anterior de Ar­mată, fondurile de 234 mil. euro trebuie în­ca­sate până la jumătatea anului viitor pentru ca instituţia să aibă timpul necesar eliberării frecvenţei.

Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al ANCOM pentru anul 2012 a fost depus la Parlament încă de la finele lunii februarie şi a fost discutat de Comisia IT&C din Camera De­pu­taţilor în luna martie, însă nu a fost încă adoptat.

Conform datelor prezentate de Cătălin Ma­ri­nescu - preşedintele ANCOM în faţa Co­misiei pentru tehnologia informaţiei şi comu­ni­caţiilor din Camera Deputaţilor veniturile to­tale previzionate pentru anul 2012 de ANCOM, în sumă de 156,2 mil. lei se vor rea­liza, în principal, din tariful de utilizare a frec­ven­ţelor spectrului radio şi din tariful de utilizare a resurselor de numerotaţie.

Cheltuielile totale prevăzute a se efectua în anul 2012 sunt în sumă de 455,2 mil. lei (aproximativ 100 mil. euro), astfel că deficitul în valoare de 299 mil. lei urmează a fi acoperit din excedentul anilor precedenţi. La finele anului trecut ANCOM avea în conturi disponibilităţi de 426,6 mil. lei (100,6 mil. euro), conform sursei citate.

Preşedintele ANCOM a declarat în faţa membrilor Comisiei IT&C că ANCOM va avea cheltuieli mai mari atât din cauza contribuţiei ce va fi achitate către Armată cât şi din cauza altoe cheltuieli ce sunt suportate de instituţie. "Cătălin Marinescu a indicat cauza acestor creşteri, respectiv faptul că ANCOM trebuie să plătescă suma de 22.728 mii lei, ce cuprinde dobânda aferentă împrumutului extern BIRD - contractat cu garanţia statului, pentru realizarea Sistemului Naţional de Monitorizare a Spectrului de Frecvenţe Radio şi dobânda aferentă creditului extern contractat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) necesar instalării Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - 112 (SNUAU), credit garantat prin emiterea de către fostul IGCTI a unor bilete la ordin. De asemenea, ANCOM are obligaţia să verse anual la bugetul de stat, în perioada 2008-2012, o contribuţie în valoare de 38.000 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor cu administrarea, operarea şi întreţinerea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - 112 (SNUAU), conform OUG nr.34/2008 privind organizarea şi funcţionarea SNUAU. La acestea se adaugă suma de 129.000 mii lei ce se suportă din bugetul ANCOM pentru a acoperi costurile ocazionate de schimbarea destinaţiei utilizării benzilor de frecvenţe radio de către MapN", conform raportului realizat de Comisia IT&C a Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii nu au avut în final obiecţii la propunerile înaintate de ANCOM şi au propus adoptarea bugetului autorităţii în forma prezentată de Cătălin Marinescu.