Suceveanu, Orange: După investiţii de 110 mil. euro, oferim net mobil la viteze de minimum 14,4 Mbps pentru 99,74% din populaţie

Autor: Adrian Seceleanu 29.08.2012

În unele zone rurale în care viteza de download a datelor a crescut de la 236 kbps la 14,4 Mbps volumul de date transferate a crescut şi cu 300%, afirmă directorul tehnic al Orange.

Orange, cel mai mare ju­că­tor de pe piaţa locală de comunicaţii mobile, are în prezent cea mai rapidă reţea de date mobile, du­pă ce compania a fi­nali­zat un proiect de in­ves­tiţii de 110 mil. euro derulat pe perioada a aproa­pe un an, la finele căruia reţeaua ope­ratorului acoperă 99,74% din popu­laţie cu servicii de date cu o viteză mini­mă de descărcare a datelor de 14,4 Mbps, spune într-un interviu pentru ZF Mădălina Suceveanu, directorul tehnic.

"Am mărit acoperirea reţelei broad­band a Orange România de la 55% din populaţia României cât era în iunie 2011 la 99,74% în prezent", a declarat Suceveanu.

Compania a decis să obţină o certifi­care a rezultatelor obţinute în urma aces­tei investiţii de la o firmă independentă de analiză - compania germană P3 Com­mu­nications, astfel încât să poată reven­di­ca titlul de cea mai bună reţea locală din punctul de vedere al vitezei de descăr­care a datelor.

"Orange România a decis ca odată cu finalizarea acestui proiect să aibă o cam­panie de măsurare a reţelei, pentru a avea o formalizare a acestor rezultate. Am decis să măsurăm şi să monitorizăm atri­butul care din punctul nostru de vede­re este cel mai important pentru expe­rienţa clienţilor şi anume viteza de down­load a datelor. Am angajat firma ger­ma­nă P3 Communications. La finalul unei perioade lungi de măsurători şi de ana­liză foarte detaliate la nivelul întregii ţări, am primit certificarea că Orange Româ­nia are în prezent reţeaua cu cel mai bun serviciu de descărcare (down­load) de fişiere dintre toţi operatorii GSM/UMTS de pe piaţă", a precizat Suceveanu.

Vodafone, cel mai mare rival al Orange de pe piaţa locală, este compania care a folosit în premieră certificări ale performanţelor reţelei de la P3. Anul tre­cut Vodafone a obţinut în două rân­duri certificări de P3 communications po­trivit cărora deţinea cea mai bună reţea lo­cală din punctul de vedere al datelor mo­bile. Certificatele emise de P3 sunt vala­bi­le pentru o anumită perioadă. Cer­ti­fica­tul P3 care arată că Orange România are cea mai bună reţea de date mobile a fost emis în data de 25 iulie 2012 şi expiră la data de 24 ianuarie 2013, po­trivit date­lor de pe pagina web a com­paniei de analiză.

Pe lângă investiţiile în infrastructura telecom, Orange a investit în ultimul an câ­teva milioane de euro şi pentru schim­barea altor echipamente, care să asigure func­ţionarea reţelei, a spus Mădălina Suceveanu.

"Experienţa clienţilor este influen­ţa­tă şi de chestiuni mai mici, astfel că am in­vestit câteva milioane de euro în ultimul an doar ca să ne asigurăm că nu ne confruntăm cu întreruperi ale servi­ciului în momentul în care au loc pene de energie electrică. Pentru acest lucru ne-am asigurat că în locaţiile vechi ba­te­riile, co­nectorii şi alte asemenea ele­mente sunt în bună stare de funcţionare. Unde au existat probleme toate echipa­mentele au fost schimbate", a spus Suceveanu.

Care a fost impactul acestei investiţii în vânzări şi în relaţia cu clienţii?

"Am văzut că pe măsură ce am ext­ins acoperirea în zonele rurale percep­ţia clienţilor noştri asupra serviciilor noas­tre s-a îmbunătăţit", spune Mădă­lina Suce­vea­nu. Top managerul Orange afir­mă că ope­ratorul urmăreşte evoluţia de la oră la oră a câteva sute de indicatori de per­for­manţă ai reţelei, însă monito­riz­ea­ză, prin studii de specialitate, şi care este per­cep­ţia clienţilor asupra serviciilor com­paniei.

În ce priveşte impactul investiţiilor în re­ţea în vânzările Orange, Mădălina Suceveanu nu a oferit o imagine de an­sam­blu, precizând doar că în unele zone ru­rale în care viteza de download a da­telor a crescut de la 236 kbps la 14,4 Mbps volumul de date transferate a cres­cut şi cu 300%.

Mădălina Suceveanu, prima femeie din grupul France Telecom care a fost pro­movată în funcţia de director tehnic, a absolvit Facultarea de electronică şi te­le­comunicaţii a Politehnicii bucu­reştene. Ea s-a angajat la MobilRom, actuală Orange România, în 1997 ca expert re­ţea.

Ulterior a ocuapt funcţii precum Tech­nology Group Manager, Data Network Manager şi Access Networks Manager. În 2008 a fost promovată Network Director, ocazie cu care a fost cooptată şi în comitetul executiv al companiei.

Veniturile Orange România au scăzut în primul semestru cu 2%, la 448 milioane euro, de la 457 milioane euro în primele şase luni din 2011, din cauza efectului reducerii tarifelor de interconectare, în timp ce numărul abonaţilor a urcat 83.000 în acest an, depăşind 4 milioane.

Alcatel Lucent, Cisco şi Huawei - cei mai mari furnizori în proiectul de 110 mil. euro

Orange România a lucrat cu trei mari furnizori la proiectul complex de investiţii care a vizat reţeaua de date a companiei, a precizat pentru ZF Mădălina Suceveanu.

"Proiectul a fost unul foarte complex pentru că nu a inclus doar infrastructura de acces radio, ci şi partea de transmisiuni şi dezvoltarea infrastructurii IP. A fost o participare combinată. Cu Huawei am colaborat pe partea de acces radio, iar cu Alcatel Lucent pe partea de transmisiuni.

Colaborarea cu Alcatel Lucent a presupus introducerea unor sisteme de transmisiuni wireless de ultimă generaţie. În plus am extins reţeaua noastră IP cu soluţii furnizate de Cisco." Toate companiile mari implicate în proiect au lucrat cu mai multe firme româneşti, a precizat Mădălina Suceveanu. "În ce priveşte participarea de furnizori români aş spune că toţi aceşti furnizori mari lucrează la rândul lor cu contractori români. Şi Huawei şi Alcatel, şi Cisco subcontractează firme din România, iar în plus faţă de aceasta şi noi am avut portofoliul nostru de subcontractori cu care am lucrat directeste vorba despre cinci companii. Au fost sute de oameni implicaţi în acest proiect."