Profesii

10 ani de la lansarea „leului greu“: Salariul mediu a crescut de 2,5 ori. În ce industrii lucrează marii câştigători şi ce salarii primesc

10 ani de la lansarea „leului greu“: Salariul mediu a...

Autor: Adelina Mihai

24.06.2015, 00:08 3230

Bancherii nu mai sunt cel mai bine plătiţi salariaţi în 2015 ♦ Angajaţii din sectorul IT au fost vedete în materie de creşteri salariale ♦ Profesorii au avut parte de unele dintre cele mai mici creşteri ♦ Salariul minim a crescut mai mult în ultimii ani după stagnarea din perioada 2009-2010.

Un angajat plătit cu salariul me­diu pe economie câştigă în prezent de 2,5 ori mai mult în lei decât câştiga la finalul lunii iunie a anului 2005, când Ro­mânia a trecut la „leul greu“ şi a tă­iat patru zerouri din coada monedei na­ţionale. În euro însă, evoluţia a fost mai puţin accelerată, salariul mediu crescând de la 201 euro la 420 de euro net pe lună, potrivit datelor centra­li­za­te de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Câştigătorii ultimilor 10 ani în ma­te­rie de creşteri salariale au fost an­ga­ja­­ţii din domenii precum cel al asi­gu­ră­rilor şi al fondurilor de pensii, din sec­torul ser­vi­ci­ilor ane­­xe ex­trac­ţiei, pre­­cum şi cei din ex­­trac­ţia pe­tro­lu­lui brut sau al ser­­­vi­ci­ilor IT, ca­re au as­tăzi sa­la­­rii de patru ori mai mari decât aveau în urmă cu un de­ce­niu (în lei). Totuşi, pe pri­­mul loc în topul ce­lor mai bi­ne plătiţi sa­lariaţi din eco­no­mie sunt as­tăzi an­ga­jaţii din sec­torul ex­tracţiei petrolului şi a gazelor na­turale (cu sa­larii nete de peste 5.000 de lei pe lună), ur­maţi de cei din bănci (pes­te 4.900 de lei net) şi cei din fa­bricarea produselor de coc­se­rie (peste 4.600 de lei net pe lu­nă). În to­pul celor mai bine plătite cinci do­­me­nii de anul acesta este şi cel al ser­viciilor infor­ma­tice, unde salariul me­diu depăşete 4.500 de lei pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO