Profesii

120 de români plătesc între 30.000 şi 50.000 € pe an ca să-şi dea copiii la licee private străine

120 de români plătesc între 30.000 şi 50.000 € pe an ca să-şi dea copiii la licee private străine

Autor: Adelina Mihai

12.12.2010, 23:53 136

Cel puţin 500 de părinţi au fost în acest weekend la un târg delicee private organizat în Capitală, pentru a studia ofertaeducaţională a 17 licee private din Marea Britanie, Elveţia şiGermania, unde taxele de şcolarizare ajung până la 80.000 de europe an.

"Estimăm că aproximativ 120 de elevi români pleacă la studii înfiecare an la şcolile private din străinătate. Spre exemplu, înprezent sunt înscrişi 53 de elevi la liceele din Elveţia şi 67 lalicee private din Marea Britanie. De regulă, părinţii fac cercetăricu doi ani înainte ca elevul să împlinească vârsta de înscriere laliceu", susţine Sveltan Danev, general manager şi co-proprietar algrupului bulgar Integral, organizator al "Târgului liceelor deelită din Europa", desfăşurat în acest weekend în Capitală, aflatla cea de-a doua ediţie în România. Firma Integral ProgrameEducaţionale, care mai organizează astfel de târguri şi înBulgaria, este prezentă pe piaţa locală de trei ani.

Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivitestimărilor Ministerului Educaţiei, însă numai o parte dintreaceştia se înscriu la cele mai bine cotate programe de învăţământîn topurile internaţionale. Numai 200 de români s-au înscris anultrecut la una dintre cele mai bune universităţi din lume, potrivitunor date centralizate de ZF pe baza informaţiilor de launiversităţi.

"O familie cu doi copii pe care vrea să-i trimită la studii înMarea Britanie trebuie să cheltuie cel puţin 60.000 de euro pe an",spune Robert Price, directorul de admitere al şcolii Brooke HouseCollege din Marea Britanie. Copiii care învaţă la astfel de liceesunt supravegheaţi întreaga zi de către angajaţii şcolilor şi vinacasă numai în vacanţe.

Cei mai bogaţi părinţi sunt însă cei

care-şi duc copiii la liceele din Elveţia, unde costurile anualesunt cuprinse între 45.000 şi 80.000 de euro pe an. Învăţământulprivat din Elveţia este cel mai scump din Europa, aceasta fiind şiţara cu cel mai scump cost al vieţii şi totodată cu cele mai marisalarii, potrivit unor studii făcute de firma Mercer. În Germania,costurile de şcolarizare sunt ceva mai mici, între 15.000 şi 20.000de euro pe an pentru un liceu privat, în timp ce în Marea Britanieajung, în medie, la 30.000 de euro pe an.

Românii vor ca şcolile străine "să-i scoată oameni" pecopiii lor

Ionuţ Florescu, proprietarul unei tipografii din Capitală, areun copil în vârstă de 7 ani care este în prezent în clasa a doua laBritish School of Bucharest, unde taxa de şcolarizare ajunge pânăla 17.950 de euro pe an. "Primul obiectiv pe care îl urmărescatunci când îmi înscriu copilul la o şcoală privată este acela dea-l educa cu anumite valori, altfel spus, învăţământul la o astfelde şcoală îl poate scoate om", spune Florescu, care a menţionat căare venituri "suficiente" în aşa fel încât să-i poată asigura otraiectorie educaţională copilului său.

Consilierii în educaţie spun că, până în 2007, numai familiilefoarte bogate îşi permiteau să-şi trimită copiii la liceu înstrăinătate. În prezent, doctori, avocaţi, notari, stomatologi,manageri din companii internaţionale se înscriu în rândulpărinţilor care vor să-şi trimită copiii la studii în străinătate.

Elena P., medic la un spital de stat, şi Liviu P., inginer şiexpert în sectorul public, au venituri lunare de 6.000 - 7.000 delei (1.400 - 1.650 de euro), acestea incluzând şi veniturilepărinţilor lor. Ei vor să-şi înscrie copilul (în vârstă de 13 ani)la o tabără de vară în cadrul unui liceu din Marea Britanie.Motivul? "Mai mult ca sigur îşi va continua studiile liceale şiuniversitare în România. Însă vreau să vadă că lumea este mai largădecât România şi, eventual, să se gândească să urmeze cursurileunui masterat sau alte studii mai aprofundate în străinătate.Costurile pentru o tabără de vară se ridică la 2.000 de euro pelună pentru două săptămâni", spune Liviu.

Liceele private străine sunt mai scumpe decât cele de pe piaţalocală. În România, taxele pentru programa de învaţământ pentru ceicare învaţă la Liceul Internaţional de Informatică (una dintre celemai bune instituţii private de învăţământ) ajung până la 3.250 deeuro pe an. Anual, 160.000 de elevi români se înscriu la liceu,însă numărul celor care aleg liceele private este foarte redus,piaţa locală fiind foarte mică, de numai 30 de astfel de instituţiiacreditate de minister.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO