Profesii

13.000 de joburi pentru români în străinătate în 2011

13.000 de joburi pentru români în străinătate în 2011

Autor: Adelina Mihai

03.01.2011, 23:56 280

Aproape 13.000 de joburi în străinătate sunt disponibile înprezent pe platforma de recrutare Tjobs, care reuneşte ofertele delocuri de muncă în străinătate a peste 560 de agenţii de recrutare,în timp ce angajatorii locali au anunţat la agenţiile pentruocuparea forţei de muncă numai 4.800 de joburi în primele zile aleacestui an, adică o ofertă de aproape trei ori mai mică.

Ana M., 24 de ani, studentă în ultimul an la Facultatea deMedicină, vrea să-şi facă rezidenţiatul în Germania, unde salariulunui medic rezident este de 2.000 de euro, faţă de cei aproape 170de euro pe care îi primeşte un medic rezident în România.

"M-am înscris în septembrie la un curs de limbă germană pentru aputea participa la concursul de angajare. E puţin cam târziu, însăsper să reuşesc să învăţ limba până anul viitor, pentru căreprezentanţii mai multor firme de recrutare prezenţi la târgurilede joburi mi-au spus că este o condiţie obligatorie", a spus Ana M.Pe tot parcursul anului trecut, mai mult de 700.000 de români aucompletat o cerere pentru un job în străinătate, ceea ce înseamnă oconcurenţă de 5 candidaţi/ job, potrivit statisticilor Tjobs.

Ofertele "imediate" de angajare ale străinilor sunt pentrucandidaţii care caută un job în domeniul medico-sanitar, unde suntpeste 4.000 de joburi disponibile, după care urmează aproape 2.400de joburi oferite în hoteluri şi restaurante şi alte 1.170 dejoburi în agricultură.

Românii care vor să plece în străinătate sunt în general dejaangajaţi, depun o cerere la 10-20 de joburi până ajung la interviuşi vor să lucreze la străini pentru că nu-şi mai pot achitacreditele. Numai în luna decembrie aproape 54.000 de români şi-aucăutat un job pe platforma Tjobs, iar peste 35.000 dintre aceştiaau căutat joburi care nu necesită calificări sau studii despecialitate. "În ceea ce priveşte stilul de căutare online aofertelor de angajare, reiese faptul că românii se ghidează încontinuare după principiul «orice loc de muncă, în orice domeniu,în aproape oricare ţară»", susţin reprezentanţii Tjobs.

Site-ul Tjobs, lansat în urmă cu un an, este deţinut de CălinŞtefănescu, Sebastian Niezgoda, Fundaţia Post Privatizare şi decătre un grup de investitori străini. Reprezentanţii companiei NetRevelation din Târgu-Mureş, care administrează site-ul, au anunţatcă se aşteaptă la venituri de peste 1 mil. euro în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO