Profesii

40% din femeile-CEO spun ca nu au suficient timp pentru viata personala

40% din femeile-CEO spun ca nu au suficient timp pentru viata personala
01.03.2010, 00:00 133

Formarea unei familii, discriminarile sociale si de sexreprezinta principalele cauze care limiteaza dezvoltareaprofesionala a femeilor CEO de pe piata locala. Patru din zecefemei cred ca nu au suficient timp liber pentru viata personala,arata o cercetare realizata de compania de executive search StantonChase International in intervalul octombrie-noiembrie 2009.

Studiul "Women in management" a fost efectuat pe un esantion de150 de femei cu functii de CEO din companiile de pe piata locala,cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani.

"Peste jumatate din femeile chestionate (54%) cred ca pot saechilibreze viata de familie cu viata profesionala, insa esteprobabil ca viata de familie sa insemne pentru ele cateva orepetrecute seara cu copilul si unele activitati de recreere inweekenduri", spune Loreda Dragomir, chief operating officer incadrul Stanton Chase International din Bucuresti si project manageral studiului.

Totusi, pentru 47% din femeile cu functii de conducere ideea dea avea un copil si de a intra in concediu de maternitate reprezintaun factor care limiteaza dezvoltarea profesionala.

Mai mult, 75% din femeile-manager de pe piata locala spun ca arfi pregatite sa lucreze in strainatate, pe cand numai 14% nu si-arschimba tara in care lucreaza.

Aproape sapte din zece din respondenti (60,8%) considera capentru o femeie este mai greu sa-si contruiasca o cariera decatpentru un barbat. Cu toate acestea, femeile nu considera ca existavreo diferenta intre cooperarea si comunicarea dintre femei sibarbati in cadrul companiilor in care lucreaza.

Femeile din Romania castigau, in medie, anul trecut, cu aproape13% mai putin decat barbatii, potrivit datelor Eurostat.Rezultatele studiului Stanton Chase insa arata ca, daca ocupaaceeasi pozitie, femeile sunt la fel de bine platite precumbarbatii, in opinia a peste jumatate (51,3%) din respondenti.

Femeile-executiv "gospodaresc" mai bine banii decatbarbatii

Aproape una din cinci femei (18,2%) care ocupa o functie deconducere intr-o companie de pe piata locala considera ca deciziilepe care le iau femeile au o eficienta mai mare pentru firma decatcele luate barbati. "Femeile sunt «gospodine» in adevaratul sens alcuvantului in companiile pe care le conduc. De exemplu, ele nureduc din costuri prin restructurare, ci pur si simplu gospodarescaltfel banii decat barbatii", este de parere Dragomir. Astfel,femeile obisnuiesc sa aleaga pentru companie, la fel ca pentrucasa, produse sau servicii la reducere sau pachete mai mari lapreturi mai bune. "O femeie-CEO din FMCG a venit cu ideea cafiecare manager din departament sa faca un training pe specificullui pentru ceilalti angajati, pentru a reduce din costuri. Astfel,directorul financiar a pregatit un program de training pentruangajatii din zona non-finance, iar costurile au fost extrem demici", explica Dragomir.

Femeile sunt lideri mai buni in companiiledezvoltate

Majoritatea femeilor care au participat la studiu au oexperienta in management de peste cinci ani si lucreaza in sectoareprecum bunuri le larg consum (38%), servicii financiare (25,6%) sauservicii profesionale (13%).

"O femeie aflata intr-o pozitie de top se descurca mai bine incompaniile mature pentru ca femeile sunt mai analitice, mai alesdin punct de vedere financiar si in ceea ce priveste procesele decost-cutting. Barbatii insa isi asuma mai bine riscurile decatfemeile in start-up-uri", mai spune Dragomir. Astfel, daca unbarbat de pe o pozitie de top poate castiga mai usor incredereacolegilor printr-o actiune "indrazneata", pentru o femeie dinconducere este mai greu sa dovedeasca faptul ca merita incredereasubordonatilor.

Athena Tavoulari, noul director al StantonChase

Athena Tavoulari (foto), 32 de ani, a preluat de la inceputulacestui an conducerea filialei locale a companiei de executivesearch Stanton Chase International, dupa plecarea Mihaelei Damian,care a ocupat aceasta pozitie in ultimii doi ani. De originegreaca, Tavoulari detine in prezent doua functii in cadrulcompaniei, cea de managing director al biroului din Capitala siregional manager pentru birourile Stanton Chase din Bulgaria,Serbia si Grecia. Licentiata in psihologie la UniversitateaPantion, ea a urmat cursurile unui program de masterat inmanagementul resurselor umane si al relatiilor cu angajatii incadrul Keele University.

Tavoulari si-a inceput cariera in anul 2000, cand s-a angajat caresearcher la biroul Stanton Chase din Atena. In 2005, ea a primito oferta de la filiala greaca a companiei de consultata in resurseumane Hay Group, care in acel moment avea o divizie de executivesearch. In luna septembrie a anului trecut s-a intors in StantonChase, ca director regional pentru Romania, Bulgaria, Serbia siGrecia.

Stanton Chase este una din cele mai mari companii de executivesearch de pe piata locala, cu afaceri de aproximativ 900.000 deeuro in 2008, in scadere cu 10% fata de 2007. In cadrul birouluidin Capitala al Stanton Chase lucreaza in prezent nouaconsultanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO