Profesii

98% din companiile din România au acoperit scăderea salariilor nete cauzată de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

98% din companiile din România au acoperit scăderea...

Autor: Răzvan Botea

20.03.2018, 12:49 846

98% dintre companiile româneşti au acoperit scăderea salariilor nete cauzată de trecerea contribuţiilor de la angajator de la angajat pentru toţi angajaţii, prin diferite metode, cea mai folosită fiind acordarea de bonusuri temporare, a arătat Alina Popescu, talent information solution leader, Mercer Marsh Benefits, în cadrul conferinţei 2018 Total Remuneration Survey, în cadrul căreia a fost prezentat studiul care arată evoluţiile salariale din România şi la nivel european.

„La ultima ediţie am avut o împărţire de 50%-50% pentru companiile care au decis să mărească salariul brut de la 1 ianuarie 2018 şi cei care au decis să acorde un bonus temporar.”

Rezultatele chestionarului din ianuarie 2018 arătat că aproximativ 50% din companiile care au compensat scăderea salariului net au ales varianta bonusurilor fixe temporare, în timp ce aproximativ 43% din companii au decis să mărească salariul brut.

După transferarea contribuţiilor de la angajator la angajat, compensaţia care trebuie aplicată pentru a nu afecta salariul net al angajatului este de aproximativ 20%.

38% din companii au declarat că vor continua să acorde bonusuri pentru o perioadă limitată chiar şi după creşterea salariului brut, în cazul în care legea va rămâne în forma actuală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO