Profesii

Accentuarea problemelor economice îi forţează pe tinerii din sudul Europei să plece la studii în vest

Accentuarea problemelor economice îi forţează pe tinerii din sudul Europei să plece la studii în vest

Foto: Liviu Chirica

Autor: Anelis Baciu

01.09.2012, 16:12 806

Situaţia economică dificilă din Europa îi determină pe cei mai mulţi dintre viitorii absolvenţi să se îndrepte către programele de învăţământ din ţările mai puţin afectate de criza datoriilor suverane.

Tinerii din sudul Europei speră că îşi vor găsi astfel, mai uşor un loc de muncă decât în ţara natală, informează Le Figaro.

Proaspeţii absolvenţii resimt din plin efectele crizei financiare, astfel un tânăr din trei este şomer în Grecia, în timp ce în Spania rata şomajului în rândul tinerilor este şi mai ridicată, ajungând la 50%.

Portalul online Studyportals care permite accesarea a peste 19.000 de programe de licenţa şi masterat din toata Europa, găzduieşte în fiecare lună mai mult de 1,5 milioane de vizitatori. Site-ul a cunoscut o creştere rapidă a numărului de accesări în perioada 2011-2012, studenţii din Italia, Spania, Portugalia şi Grecia fiind cei mai numeroşi.

Destinaţiile universitare cele mai căutate sunt cele care permit susţinerea cursurilor în limba engleză. Aproximativ 44% din studenţi se orientează către cele 1104 programe de licenţă şi masterat puse la dispoziţie de universităţile din

Marea Britanie şi Olanda, cele două ţări aflându-se în topul preferinţele tinerilor. Franţa se situează pe poziţia a cincea în clasamentul celor mai accesate destinaţii universitare, la acelaşi nivel cu Belgia.

Ministerul Educaţiei din Olanda a publicat un raport în aprilie 2012 care arată că circa 38% din studenţii străini rămân cel puţin trei luni în "ţara morilor de vânt" pentru a lucra. Cu o rată a şomajului de 10%, inferioară faţă de media europeană , Olanda pare a fi cea mai bună soluţie pentru tinerii din sudul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO