Profesii

Adriana Ciocănel, o profesoară de informatică din Tecuci, i-a convins pe liceeni să renunţe la week-enduri în favoarea roboticii

Adriana Ciocănel, o profesoară de informatică din...

Autor: Ştefan Stan

16.03.2018, 14:11 1796

Robotica adună tot mai mulţi adepţi, iar odată cu popularizarea domeniului prin competiţii, precum BRD FIRST Tech Challenge, apar tot mai mulţi elevi şi profesori dedicaţi roboticii.   

Adriana Ciocănel, profesor de informatică la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Tecuci, este unul dintre profesorii care s-au implicat în proiect, ajutându-şi elevii în cea mai importantă competiţie de robotică pentru licee din ţară.

Ea a renunţat la timpul său liber, la week-enduri şi vacanţe şi povesteşte că este prima astfel de competiţie pentru care copiii au fost dispuşi să facă la fel. „Am sacrificat, împreună cu copiii, aproape fiecare zi de vacanţă şi aproape fiecare duminică, din octombrie şi până acum. Am pornit de la zero cunoştinţe în domeniu şi iată că am ajuns la al patrulea model de robot, încercând cu fiecare robot construit să mărim eficienţa şi fiabilitatea”, spune profesoara.

Proiectul a început să fie implementat în liceul din Tecuci începând din această toamnă, fiind primul an în care mentorează o echipă - RO 068 THOBOR.

La demo-regionala de la Iaşi din februarie anul acesta au ocupat locul întâi, şi urmează  faza naţională BRD FIRST Tech Challenge Romania.

„Nu i-am simţit niciodată mai uniţi ca acolo, bucurându-se de fiecare reuşită a robotului nostru sau adunaţi să analizeze  cum s-ar putea remedia o eroare. Însă este extraordinar să le urmăreşti lumina de pe feţe! La demonstrativul de la Iaşi ne-am clasat pe prima poziţie datorită concentrării şi implicării tuturor, ceea ce a însemnat o confirmare a efortului nostru. Sper ca la Bucureşti să ne poziţionăm cam în primele 25 de echipe şi, de ce nu, să avem şi unul din premiile pe jurnal.”

Etapa naţională BRD FIRST Tech Challenge se va defăşura anul acesta la Bucureşti, între 24 şi 25 martie, la Sala Polivalentă. Echipele de liceeni înscrişi la FIRST Tech Challenge au nevoie de toată susţinerea publicului, astfel că Sala Polivalentă îşi va deschide porţile, în toate cele două zile de competiţie, participanţii putând să admire creaţiile elevilor: roboţi care execută comenzi de fineţe în timpii de concurs, concepuţi şi construiţi de la zero, inclusiv cu piese gândite de ei, pe lângă kit-ul de bază primit la începutul proiectului.

În urma etapei finale vor fi alese patru echipe ce vor reprezenta România la campionatul din SUA din aprilie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO